OTVOREN SAJAM OBRAZOVANJA „PUTOKAZI”

Presecanjem svečane vrpce, zvanično je otvoren 15. međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi”. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević prisustvovali su svečanom otvaranju u Hali „Master” Novosadskog sajma.

Putokazi su veoma uspešni ove godine. Žamor dece koji odjekuje kroz halu dokazuje nam koliko je ova manifestacija posećena. Naš sekretarijat, već četvrtu godinu zaredom, putem konkursa, finansira prevoz srednjoškolaca s teritorije AP Vojvodine na sajam, kako bi sva deca imala mogućnost da se upoznaju s programskim sadržajem ove manifestacije. Ove godine, dodeljeno je tri miliona dinara za 73 škole. Ovo je izuzetna prilika ne samo za naše učenike, već i za njihove roditelje i nastavnike da se upoznaju sa šarolikom ponudom našeg obrazovnog sistema.” – izjavio je Njilaš prilikom otvaranja.

Sajam obrazovanja i ove godine održava se u okviru Sajma knjiga i Međunarodne izložbe umetnosti „Art Ekspo”, gde se – između ostalog – posetiocima pruža prilika da se upoznaju s više od 500 obrazovnih profila za srednjoškolce i studente.

„Još jedan sajam obrazovanja svedoči o tome da – sledeći putokaze – idemo u dobrom smeru. Ovogodišnji Putokazi potvrđuju dobar rad naših fakulteta. Zaustavljen je pad broja upisanih studenata i pored negativnog demografskog trenda, te beležimo rast od tri posto pri upisu, u odnosu na prošlu godinu.” – istakao je Zoran Milošević.

Ukazujući na značaj istraživanja primenjenog karaktera, ona koja povezuju nauku i privredu, sekretar Milošević pohvalio je doprinose mladih robotičara s Fakulteta tehničkih nauka, dr Ivane Mitrović s Tehnološkog fakulteta i juniorskog tima Prirodno-matematičkog fakulteta, koji je osvojio bronzanu medalju na Kulinarskoj olimpijadi u Štutgartu.

Svečanom otvaranju sajma obrazovanja prisustvovali su i predstavnici Ministarstva prosvete i naučnotehnološkog razvoja.

„Ova manifestacije od izuzetnog je značaja ne samo za pokrajinu, već i za celu Srbiju. Imamo priliku da se upoznamo s radom raznih ustanova, koje su povećale svoju vidljivost putem ovakvih događaja. Ministarstvo u narednom periodu radi na razvoju strategije obrazovanja i ovo su aktivnosti koje će doprineti samoj realizaciji povećanju uspešnosti strategije.” – zaključio je pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje dr Milan Pašić.

Ove godine čast da otvore sajam imali su Dušan Grujić, Vladimir Jež i Tatjana Bodvai – članovi juniorskog tima studenata s Prirodno-matematičkog fakulteta, koji su na Kulinarskoj olimpijadi IKA 2020, u Štutgartu, u Nemačkoj, osvojili bronzu, Tadija Šebez, dobitnik prestižnih međunarodnih priznanja u oblasti informatike i matematike, kao i Vukašin Đurović, dobitnik prestižnih međunarodnih priznanja u oblasti nauke, informatike i matematike.

Sajam obrazovanja otvoren je do 5. marta, a ulaz za sve posetioce je besplatan.