ОТВОРЕН САЈАМ ОБРАЗОВАЊА „ПУТОКАЗИ”

Пресецањем свечане врпце, званично је отворен 15. међународни сајам образовања „Путокази”. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић присуствовали су свечаном отварању у Хали „Мастер” Новосадског сајма.

Путокази су веома успешни ове године. Жамор деце који одјекује кроз халу доказује нам колико је ова манифестација посећена. Наш секретаријат, већ четврту годину заредом, путем конкурса, финансира превоз средњошколаца с територије АП Војводине на сајам, како би сва деца имала могућност да се упознају с програмским садржајем ове манифестације. Ове године, додељено је три милиона динара за 73 школе. Ово је изузетна прилика не само за наше ученике, већ и за њихове родитеље и наставнике да се упознају са шароликом понудом нашег образовног система.” – изјавио је Њилаш приликом отварања.

Сајам образовања и ове године одржава се у оквиру Сајма књига и Међународне изложбе уметности „Арт Експо”, где се – између осталог – посетиоцима пружа прилика да се упознају с више од 500 образовних профила за средњошколце и студенте.

„Још један сајам образовања сведочи о томе да – следећи путоказе – идемо у добром смеру. Овогодишњи Путокази потврђују добар рад наших факултета. Заустављен је пад броја уписаних студената и поред негативног демографског тренда, те бележимо раст од три посто при упису, у односу на прошлу годину.” – истакао је Зоран Милошевић.

Указујући на значај истраживања примењеног карактера, она која повезују науку и привреду, секретар Милошевић похвалио је доприносе младих роботичара с Факултета техничких наука, др Иване Митровић с Технолошког факултета и јуниорског тима Природно-математичког факултета, који је освојио бронзану медаљу на Кулинарској олимпијади у Штутгарту.

Свечаном отварању сајма образовања присуствовали су и представници Министарства просвете и научнотехнолошког развоја.

„Ова манифестације од изузетног је значаја не само за покрајину, већ и за целу Србију. Имамо прилику да се упознамо с радом разних установа, које су повећале своју видљивост путем оваквих догађаја. Министарство у наредном периоду ради на развоју стратегије образовања и ово су активности које ће допринети самој реализацији повећању успешности стратегије.” – закључио је помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање др Милан Пашић.

Ове године част да отворе сајам имали су Душан Грујић, Владимир Јеж и Татјана Бодваи – чланови јуниорског тима студената с Природно-математичког факултета, који су на Кулинарској олимпијади ИКА 2020, у Штутгарту, у Немачкој, освојили бронзу, Тадија Шебез, добитник престижних међународних признања у области информатике и математике, као и Вукашин Ђуровић, добитник престижних међународних признања у области науке, информатике и математике.

Сајам образовања отворен је до 5. марта, а улаз за све посетиоце је бесплатан.