ОТВОРЕН „МУЗЕЈ ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ КРАЉЕВИНИ СРБИЈИ“

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и председница Народне Скупштине Републике Србије Маја Гојковић отворили су данас, у Новом Саду, „Музеј присаједињења 1918“, који чини стална поставка са низом артефаката који аутентично сведоче о великом историјском догађају и његовим актерима, као и о вишевековној борби Срба за политичка и друга права.

„Овај Музеј заслужили су наши великани и њихово велико непролазно дело. Ово је место незаборава а управо је незаборав најмање што смо дужни за све оно што су за нас учинили“, изјавио је председник Мировић.

Желимо да вратимо обележевање ових значајних јубилеја у институције а Музеј Присаједињења је један од њих, додао је Мировић.

Одлука о Присаједињењу била је демократаска сублимација вишевековних напора низа великана на челу са Светозаром Милетићем, који је био и остао симбол слободе и страдања за слободу и права свог народа, казао је председник Мировић.

Присаједињење нису изглaсали само Срби већ и наши пријатељи Буњевци, Словаци, Русини и многи други који су се у претходним вековима борили за сопстевну самобитност и будућност, истакао је председник Мировић.

„Музеј присаједињења, испред ког стојимо уздигнуте главе, има национални значај као место сусрета са нашом страдалничком али и херојском прошлошћу. На овај начин, оживљавамо нашу историју коју су ствaрали храбри, часни и поштени људи. Ово је од данас место нашег сећања и поноса“ казала је председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

Након отварања Музеја, председник Мировић присуствовао је свечаном откривању споменика краљу Петру Првом, који је открио председник Републике Србије Александар Вучић.

Догађају је присуствовао и проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност.