ОТВОРЕН FOODTECH2016.

III Међународни конгрес „Технологија, квалитет и безбедност хране“ i XVII Међународни симпозијум „Технологија хране за животиње“, под заједничким називом FoodTech2016. свечано су отворени у уторак 25. октобра 2016. у Мастер центру Новосадског сајма. Ове године на Конгресу је пријављено више од 350 учесника из 25 земаља света. Присутне је поздравила проф. др Светлана Михић, подсекретар покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност. Том приликом Михић је нагласила да овај Конгрес подстиче умрежавање и пружа могућност за повезивање науке и привреде, као и да ће Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност и убудуће подржавати овакве скупове.

„Овакви конгреси, симпозијуми и међународни скупови јесу место, где се наука директно повезује са привредом.  Следеће године почињемо нови програм, који би требало да утиче на то да наука постане примењива и више окренута привреди. Треба да следимо пример западних и развијених земаља, попут Финске, где на 1.000 запослених долази 15 регистрованих истраживача. То је правац који је наш Секретаријат зацртао у наредном периоду“, рекла је подсекретар Михић.

Мото овогодишњег конгреса је „Славимо храну“, а акценат је стављен на новим технологијама, као и на традиционалним, органским и безбедним прехрамбеним производима за захтевно европско и светско тржиште. Такође, теме којима је посвећен конгрес су и напредак у фундименталним и примењеним истраживањима у области хране и хране за животиње, иновативних технологија, квалитета и безбедности сировина, састојака адитива у храни, паковања и складиштења, сензорике и инжињеринга хране.

Конгрес FoodTech2016 организује Научни институт за прехрамбене технологије у Новом Саду, који ове године обележава 10 година од оснивања.

img_3435jpg img_3433jpg