ОТВОРЕН ЦЕНТАР ДИГИТАЛНЕ ПОЉОПРИВРЕДЕ У СРБИЈИ НА ИНСТИТУТУ БИОСЕНС У НОВОМ САДУ

„У Војводини пољопривреда представља кључну полугу економског развоја, а самим тим и овај Центар који данас креће званично са радом је кључни алат за покретање економског развоја и пољопривреде у целој нашој земљи“, поручио је Игор Мировић данас, на свечаном отварању Центра дигиталне пољопривреде Србије на Институту БиоСенс у Новом Саду, који је званично пустила у рад председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Мировић је рекао да је уз огромну подршку Покрајинске владе, Институт Биосенс као део Универзитета у Новом Саду, показао својим целокупним ангажманом да разуме потребу и тренд, који је очигледан у нашој земљи а тиче се њеног економског опоравка.

Овај центар који је пример практичне примене иновативних ИТ решења и дигитализације, како је Мировић још навео, треба да допринесе повећању ефикасности и конкурентности домаће пољопривреде, већим приносима и бољем квалитету, које она мора да носи у будућности.

Председник Покрајинске владе је рекао да постоји потреба да сви буду укључени у овакве системе, од државних органа, министарстава, надлежних служби, служби у области пољопривреде, дакле сви они који ће пунити подацима овај систем да би он могао да одговори на она питања који ће користити његовим будућим корисницима.

Председник Мировић је подсетио да ће ускоро у складу са политиком окупљања око заједничких пројеката, за неколико месеци отпочети изградња нове зграде Института БиоСенс у Новом Саду.

Дигитална платформа АгроСенс, поседује основне сервисе бесплатне за све пољопривреднике. Платформа омогућава да мобилни телефон постане алат кроз који се размењују правовремене, географски прецизне и релевантне информације о активностима пољопривредне производње. Реч је о подацима који имају практичну примену: сателитско праћење стања усева, локализовани метео подаци, дигитализовани подаци о хемијском и механичком саставу земљишта, дневник активности на парцели, каталог семена и хемијских препарата, каталог најсавременијих технолошких решења за прецизну пољопривреду.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је да je Институт БиоСенс у Новом Саду европски првак у истраживању и развоју и да ни много напредније земље немају овакве центре и услове.

„ Ови наши европски прваци су победили на најзахтевнијем програму Европске уније за истраживање развој „Хоризонт 2020“ и захваљујући њима, имамо све ово данас у Србији“, истакла је премијерка Владе Републике Србије и додала да ће захваљујући томе Нови Сад, Војводина и Србија постати европски центра изврсности не само у 21. веку већ и у наредном.

Премијерка Брнабић је истакла у Новом Саду да је политика Владе Србије таква да ће и даље слушати, чути и умети да препозна, како би могла да помогне. Како је навела, свакодневни су покушаји и републичке и покрајинске владе, и надлежних министарстава, да знања попут оних које поседује Институту БиоСенс, у Србији буду што пре имплементирана.

Она је додала да ће, захваљујући Центру за дигиталну технологију у пољопривреди, Србија бити једина земља ван ЕУ која ће моћи бесплатно да користи сателитске податке.

Присутне је поздравио директор Института БиоСенс проф. др Владимир Црнојевић, а међу њима су били републички министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, покрајински секретари мр Вук Радојевић и проф. др Зоран Милошевић и ректор Универзитета у Новом Саду Душан Николић.