OTVOREN 9. FESTIVAL NAUKE I OBRAZOVANJA

Međunarodni festival nauke i obrazovanja 2017. otvoren je danas u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu. Ove godine Festival je posvećen Nikoli Tesli, a glavne teme su električna energija i telekomunikacije. Pozdravljajući prisutne zamenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Dušica Rakić, istakla je da Sekretarijat, kao generalni pokrovitelj, podržava održavanje Festivala od njegovog osnivanja.

„Održavanje Festivala nauke je veoma značajno, jer se okupljaju mladi ljudi, mladi naučnici i istraživači, koji imaju šansu da pokažu svoje znanje i umeće i tako otvore vrata i približe nauku budućim generacijama studenata“, rekla je zamenica Rakić i dodala da Sekretarijat nije samo pokrovitelj nauke, već i umetnosti, budući da je ove godine prvi put raspisan konkurs koji podržava projekte u oblasti umetnosti. Rakić je naglasila da je cilj Sekretarijata da podrži mladog čoveka široko obrazovanog, koji će nas predstavljati kako u našoj zemlji, tako i u svetu.

Festival je zvanično otvorio akademik Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, podsećajući da su obrazovanje i nauka ključne vrednosti jednog društva.

„Potrebni su nam dobro obrazovanje, dobri univerziteti i dobra nauka. Naš najveći neprijatelj nije nepismenost, nju možemo rešavati, već polupismenost. Život nam je dat da u njemu učimo, zato mogu da vam kažem učite, draga deco, sumnjajte“, rekao je Kostić.

Cilj manifestacije je popularizacija nauke, kao društveno značajne delatnosti, uz predstavljanje savremenih dostignuća i aktuelnih istraživanja u svetu i kod nas. Raznovrstan edukativan, interaktivan i zanimljiv program ovogodišnjeg festivala obuhvatiće radionice iz inženjerskih, tehnoloških, prirodnih, društvenih i medicinskih disciplina, kao i više naučno-popularnih tribina uz ostale prateće sadržaje.

Posetioci Festivala, imaće priliku da vide izložbu o Nikoli Tesli, moći će da učestvuju u tribini o budućnosti nauke i obrazovanja, o sadašnjosti i budućnosti telekomunikacija, o novim tehnologijama za četvrtu industrijsku revoluciju.

Ujedno, raznovrstan, edukativan, interaktivan i zanimljiv program ovogodišnjeg festivala obuhvatiće i više od 70 radionica iz inženjerskih, tehnoloških, prirodnih, društvenih medicinskih disciplina.

20170513_091102novo