ОТВОРЕН 9. ФЕСТИВАЛ НАУКЕ И ОБРАЗОВАЊА

Међународни фестивал науке и образовања 2017. отворен је данас у Ректорату Универзитета у Новом Саду. Ове године Фестивал је посвећен Николи Тесли, а главне теме су електрична енергија и телекомуникације. Поздрављајући присутне заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Душица Ракић, истакла је да Секретаријат, као генерални покровитељ, подржава одржавање Фестивала од његовог оснивања.

„Одржавање Фестивала науке је веома значајно, јер се окупљају млади људи, млади научници и истраживачи, који имају шансу да покажу своје знање и умеће и тако отворе врата и приближе науку будућим генерацијама студената“, рекла је заменица Ракић и додала да Секретаријат није само покровитељ науке, већ и уметности, будући да је ове године први пут расписан конкурс који подржава пројекте у области уметности. Ракић је нагласила да је циљ Секретаријата да подржи младог човека широко образованог, који ће нас представљати како у нашој земљи, тако и у свету.

Фестивал је званично отворио академик Владимир Костић, председник Српске академије наука и уметности, подсећајући да су образовање и наука кључне вредности једног друштва.

„Потребни су нам добро образовање, добри универзитети и добра наука. Наш највећи непријатељ није неписменост, њу можемо решавати, већ полуписменост. Живот нам је дат да у њему учимо, зато могу да вам кажем учите, драга децо, сумњајте“, рекао је Костић.

Циљ манифестације је популаризација науке, као друштвено значајне делатности, уз представљање савремених достигнућа и актуелних истраживања у свету и код нас. Разноврстан едукативан, интерактиван и занимљив програм овогодишњег фестивала обухватиће радионице из инжењерских, технолошких, природних, друштвених и медицинских дисциплина, као и више научно-популарних трибина уз остале пратеће садржаје.

Посетиоци Фестивала, имаће прилику да виде изложбу о Николи Тесли, моћи ће да учествују у трибини о будућности науке и образовања, о садашњости и будућности телекомуникација, о новим технологијама за четврту индустријску револуцију.

Уједно, разноврстан, едукативан, интерактиван и занимљив програм овогодишњег фестивала обухватиће и више од 70 радионица из инжењерских, технолошких, природних, друштвених медицинских дисциплина.

20170513_091102novo