OTVOREN 31. MEĐUNARODNI FESTIVAL INOVACIJA ZNANJA I STVARALAŠTVA – TESLA FEST

Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva „Tesla fest“, otvoren je danas po 31. put za redom u „Sportskom i poslovnom centru Vojvodina“ i trajaće do 15. oktobra.

Festival je ove godine otvorila podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Svetlana Mihić, koja je tom prilikom naglasila da Sekretarijat svake godine podržava ovaj značajan događaj i pozdravila napore pronalazača, koji svojim patentima mogu pomoći razvoju srpske privrede.

„ Iskreno se nadam da ćemo i u narednom periodu zajedno vredno raditi i iznedriti veliki broj novih patenata i inovacija. Samo inovacije i patenti mogu pružiti progres naše zemlje i društva“, istakla je podsekretar Mihić.

Ove godine očekuje se učešće više od 120 pronalazača, mladih talenata, istraživača, škola, instituta, fakulteta, preduzetnika iz zemlje i inostranstva sa više stotina inovacija, pronalazaka i radova mladih talenata iz: Srbije, Rusije, Kine, Irana, Švedske, Češke Republike, Bugarske, Rumunije, Makedonije, Crne gore, Hrvatske, Republike Srpske i drugih zemalja.
Tesla Fest se svake godine otvara na dan koji pronalazači u Srbiji i obeležava se kao Dan Nikole Tesle i Dan pronalazača Srbije. Ovaj dan je Tesla u više navrata istakao da mu je najdraži u životu, jer je 12. oktobra 1887. godine podneo svoju prvu patentnu prijavu američkom Zavodu za patente, kojom je obnarodovao svoje epohalno otkriće „Obrtno magnetno polje i polifazni sistem naizmeničnih struja (indukcioni motor)“ i podario ih čovečanstvu na večnost. Doživeo je primenu ovih pronalazaka i 1896. godine na Nijagarinoj hidrocentrali, a potom i širom sveta. Na osnovu ovih pronalazaka i danas funkcioniše ceo svetski energetski sistem.
Savez pronalazača Vojvodine je osnovao „Tesla fest“, kao prikladnu formu čuvanja uspomene na nenadmašnog genija i najvećeg svetskog pronalazača. Na festu se za proteklih 30 godina takmičilo i učestvovalo na hiljade pronalazača i mladih talenata sa svojim idejama i pronalascima iz Srbije i još 25 zemalja širom sveta. Održano je na desetine naučno stručnih skupova, tribina, konferencija posvećenih intelektualnoj svojini, pronalazaštvu i Teslinom delu.