ОТВОРЕН 31. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ИНОВАЦИЈА ЗНАЊА И СТВАРАЛАШТВА – ТЕСЛА ФЕСТ

Међународни фестивал иновација, знања и стваралаштва „Тесла фест“, отворен је данас по 31. пут за редом у „Спортском и пословном центру Војводина“ и трајаће до 15. октобра.

Фестивал је ове године отворила подсекретар у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Светлана Михић, која је том приликом нагласила да Секретаријат сваке године подржава овај значајан догађај и поздравила напоре проналазача, који својим патентима могу помоћи развоју српске привреде.

„ Искрено се надам да ћемо и у наредном периоду заједно вредно радити и изнедрити велики број нових патената и иновација. Само иновације и патенти могу пружити прогрес наше земље и друштва“, истакла је подсекретар Михић.

Ове године очекује се учешће више од 120 проналазача, младих талената, истраживача, школа, института, факултета, предузетника из земље и иностранства са више стотина иновација, проналазака и радова младих талената из: Србије, Русије, Кине, Ирана, Шведске, Чешке Републике, Бугарске, Румуније, Македоније, Црне горе, Хрватске, Републике Српске и других земаља.
Тесла Фест се сваке године отвара на дан који проналазачи у Србији и обележава се као Дан Николе Тесле и Дан проналазача Србије. Овај дан је Тесла у више наврата истакао да му је најдражи у животу, јер је 12. октобра 1887. године поднео своју прву патентну пријаву америчком Заводу за патенте, којом је обнародовао своје епохално откриће „Обртно магнетно поље и полифазни систем наизменичних струја (индукциони мотор)“ и подарио их човечанству на вечност. Доживео је примену ових проналазака и 1896. године на Нијагариној хидроцентрали, а потом и широм света. На основу ових проналазака и данас функционише цео светски енергетски систем.
Савез проналазача Војводине је основао „Тесла фест“, као прикладну форму чувања успомене на ненадмашног генија и највећег светског проналазача. На фесту се за протеклих 30 година такмичило и учествовало на хиљаде проналазача и младих талената са својим идејама и проналасцима из Србије и још 25 земаља широм света. Одржано је на десетине научно стручних скупова, трибина, конференција посвећених интелектуалној својини, проналазаштву и Теслином делу.