ОТВОРЕН 13. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ОБРАЗОВАЊА „ПУТОКАЗИ“

13. Међународни сајам образовања „Путокази“ данас су свечано отворили потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Михаљ Њилаш и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић, у Хали “Мастер”Новосадског сајма.

Према речима потпредседника Покрајинске владе и покрајинског секретара, Михаља Њилаша, средствима Покрајнске владе, која ове године износе два милиона и осам стотина хиљада динара, на Сајму образовања обезбеђено је присуство скоро свих средњошколаца из Војводине.

„Ове године представљено је више од 70 средњих школа са територије АП Војводине, које немају седиште у Новом Саду. На овај начин створена је богата понуда средњих и високих школа, што средњошколцима пружа бољи увид у могућност наставка даљег школовања“, рекао је Њилаш.

Сајам образовања „Путокази“ трајаће до суботе, 10. марта и биће представљено око 300 профила образовних институција у земљи и иностранству. Током три дана наступиће факултети Универзитета у Новом Саду, који ће се представити са око 400 акредитованих студијских програма, као и три института, средње школе са територије Града Новог Сада, приватни универзитети и високе школе у Србији.  На Сајам образовања долазе и гости из Словачке – Државни универзитет Матеја Бела и 2ТМ, Словенија – компанија која се бави посредовањем у образовању, као и Канаде.

„ Верујем да смо нашим привредним растом, законским решењима у које инволвирамо привреду која валоризује студијске програме и активношћу Универзитета, као и захваљујући онима који су непосредно преко „спин оф“ компанија већ увелико у сарадњи са привредом, отворили једно снажније поглавље повезивања науке, високог образовања и привреде“ , рекао је на отварању Сајма покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић.

Теме о којима ће се разговарати на Сајму образовања „Путокази“ биће новине у области образовања у Србији, дуално образовање, афирмација доживотног образовања. Планиране су стручне трибине посвећене реформама образовног система, као и промоција ученичких и студентских удружења, ученичких парламената и едукативних центара.

Током Сајма образовања Национална служба за запошљавање ће у петак, 9. марта, у Аули Новосадског сајма организовати Сајам запошљавања.

Првог дана, 8. марта, акценат ће бити на јавном здрављу. Девети март ће бити посвећен ПИСА тестирању, уз објашњења шта је циљ, коме је намењено и како се спроводи, а последњег дана Сајма образовања ће средњошколци из интегрисане средњошколске wеб редакције Инфохолик НС извештавати о прва два дана Сајма, а у циљу промоције новог канала комуникације за ученике средњих школа у Војводини.