ОТВОРЕН 12. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ОБРАЗОВАЊА „ПУТОКАЗИ“

Сајам образовања „Путокази”, који се организује 12. пут по реду,  23. међународни салон књига и 22. међународна изложба уметности „Арт експо” отворени су данас у Аули Новосадског сајма. Сајамске манифестације званично је отворио министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије, Младен Шарчевић. Том приликом министар Шарчевић  подсетио је присутне да је само пре шест месеци у Србији било три профила дуалног образовања у оквиру средњих стручних школа, а да се до краја ове године очекује између 17 и 20 нових образовних средњошколских профила.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић поздрављајући присутне рекао је да у креирању јавних политика Град, Универзитет, Покрајина и Република представљају једно, јер су им и путокази исти.

„ Сви смо ми овде уједињени око заједничког пројекта, пре свега зато што знамо какав ресурс представља знање. Такође, свесни смо какав је потенцијал када образујете младе, када сте вредни и посвећени ономе што радите и када то производи друштвену добробит“ , рекао је Милошевић и додао да наука, високо образовање и привреда јесу део аутономије Универзитета и укупних наших стремљења ка бољој будућности, као и да знање представља велики ресурс и капитал, не само у социјалној, већ и у развојној мисији.

Сајам образовања „Путокази“ има за циљ промоцију образовања за све и афирмацију доживотног образовања. Акценат Сајма образовања је на дуалном образовању, могућностима унапређења и развијања сарадње образовних институција и привреде, предностима за ученике, као и начинима реализације таквог образовања у школама у Србији, уз приказ до сада постигнутих резултата.

Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност и Универзитет у Новом Саду први пут наступају заједно на Сајму образовања. На заједничком штанду, за који је Секретаријат издвојио 2 милиона динара, представљено је 14 факултета Универзитета у Новом Саду и три војвођанска института( Институт БиоСенс, Научни институт за прехрамбене технологије и  Институт за низијско шумарство и животну средину).

Сајам образовања „Путокази“, одржава се од 6. до 12. марта 2017. Радно време Новосадског сајма је од 10 до 19 сати, а улаз је бесплатан.

06032017_sajam_6