ОТВОРЕН 11. МЕЂУНАРОДНИ ФОРУМ О ЧИСТИМ ЕНЕРГЕТСКИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА

У Скупштини АП Војводине отворен је данас 11. Међународни форум о чистим енергетским технологијама „Чиста енергија – шанса за све“, који традиционално организују Институт за европске послове (INEA) и Факултет техничких наука у Новом Саду, уз покровитељство покрајинског парламента.

Овогодишњи форум, који ће током два дана одржавања у фокус ставити конкретне енергетске процесе, њихово унапређење и заједничке циљеве у овој области до 2020. године, отворио је министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић.

Министар Антић је истакао да је обавеза свих који се баве овом облашћу, да кроз промоцију енергетске ефикасности приближе јавности чињеницу да обновљива енергија не представља алтернативну енергију, него једину могућу у будућности, те да се не поставља питање да ли ће се то догодити него када ће се то догодити. Антић је додао и да Република Србија, кроз нови Закон о енергетици има план развоја и унапређења енергетике којим се предвиђа и стварање економских, привредних и финансијских услова за производњу енергије из обновљивих извора енергије.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је да пети пут за редом има прилику да с великим задовољством поздрави учеснике и организаторе Међународног форума о чистим енергетским технологијама, те да ова значајна манифестација већ 11 година окупља представнике струке и политике са циљем формулисања дугорочних стратегија у постизању енергетске безбедности као основе одрживог развоја.

Председавајући Форума Тихомир Симић нагаласио је да је заједничка визија организатора да овогодишњи дводневни рад подстакне коришћење расположивих потенцијала у чистој енергији на овим просторима и додатно покрене сарадњу и развој енергетике у земљама региона. Он је додао да ће на првога дана бити речи о новим енергетским технологијама, управљањем тржишним ресурсима и регулаторним питањима, док ће се другог дана разговарати о реализованим пројектима у овој области и домаћем и међународном партнерству.

У оквиру 11. енергетског форума додељене су и традиционална признања „Top Energy“ за најуспешније пројекте у области енергетике у 2017. години. Отварању Међународног форума присуствовала је и подсекретар покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Светлана Михић.