OTVOREN 11. MEĐUNARODNI FESTIVAL NAUKE I OBRAZOVANJA

 Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević otvorio je danas 11. Međunarodni festival nauke i obrazovanja, koji se održava 18. i 19. maja 2019. godine u centralnom kampusu Univerziteta u Novom Sadu.

Pozdravljajući prisutne pokrajinski sekretar Milošević rekao je da 11 godina održavanja Festivala svedoči o velikom radu i zalaganju svih nas, ali pre svega akademske zajednice, koja je vrlo uporna u tome da na visokom nivou nauke temelji i kvalitetne studijske programe, prepoznatljive na tržištu rada.

„Ono što me posebno raduje jeste da su Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i Univerzitet u Novom Sadu istinski partneri, pre svega u stvaranju preduslova za nastavno-naučnu delatnost u kojoj se i ostvaruje puna autonomija Univerziteta“, rekao je Milošević i dodao da Pokrajina zajedno sa Republičkom vladom i Gradom Novim Sadom, uz značajnu logistiku svih subjekata Univerziteta, doprinosi utemeljenju jedne nove prakse, a to je povezivanje nauke i privrede.

„Zato danas svedočimo o jednom impozantnom institutu kao što je ‘BioSens’, Naučno-tehnološkom parku, ali i bitno drugačijem odnosu prema stvaralaštvu, istraživačkoj delatnosti visokih škola, umetničko-istraživačkoj delatnosti, a tu su, naravno, i one specifičnosti vojvođanskog društva koje se najbolje ogledaju kroz istraživačke projekte nacionalnih manjina, zaključio je sekretar Milošević i naglasio veliku ulogu Ogranka SANU u Novom Sadu u tom procesu.

Posetioci Festivala imaju priliku da vide više od 60 zanimljivih, interaktivnih i edukativnih radionica, a u realizaciji programa učestvuje oko 300 profesora, istraživača, saradnika i studenata, zajedno sa gostima Festivala.

Prema rečima prof. dr Stevana Stankovskog prorektora za nauku, Festival nauke predstavlja priliku da Univerzitet u Novom Sadu pokaže koliko je razvijena nauka, ali i veza nauke i obrazovanja, jer se paralelno sa Festivom održavaju i otvorena vrata četiri fakulteta, tako da posetioci imaju mogućnost da obiđu laboratorije Fakulteta tehničkih nauka, Tehnološkog fakulteta, Poljoprivrednog fakulteta i Prirodno-matematičkog fakulteta.

Ideja organizatora Festivala je da na jednostavan, razumljiv i pristupačan način širokoj javnosti približi naučne i istraživačke aktivnosti fakulteta, instituta i istraživačkih grupa u sastavu Univerziteta u Novom Sadu i njihov doprinos razvoju nauke i obrazovanja u mnogobrojnim oblastima. Cilj manifestacije je promocija nauke, uz predstavljanje savremenih dostignuća i aktuelnih istraživanja u svetu i kod nas.

Međunarodni festival nauke i obrazovanja posetili su i studenti iz Bujanovca, koje je pozdravio pokrajinski sekretar prof. dr Zoran Milošević.