ОТВОРЕН 11. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ НАУКЕ И ОБРАЗОВАЊА

 Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић отворио је данас 11. Међународни фестивал науке и образовања, који се одржава 18. и 19. маја 2019. године у централном кампусу Универзитета у Новом Саду.

Поздрављајући присутне покрајински секретар Милошевић рекао је да 11 година одржавања Фестивала сведочи о великом раду и залагању свих нас, али пре свега академске заједнице, која је врло упорна у томе да на високом нивоу науке темељи и квалитетне студијске програме, препознатљиве на тржишту рада.

„Оно што ме посебно радује јесте да су Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност и Универзитет у Новом Саду истински партнери, пре свега у стварању предуслова за наставно-научну делатност у којој се и остварује пуна аутономија Универзитета“, рекао је Милошевић и додао да Покрајина заједно са Републичком владом и Градом Новим Садом, уз значајну логистику свих субјеката Универзитета, доприноси утемељењу једне нове праксе, а то је повезивање науке и привреде.

„Зато данас сведочимо о једном импозантном институту као што је ‘БиоСенс’, Научно-технолошком парку, али и битно другачијем односу према стваралаштву, истраживачкој делатности високих школа, уметничко-истраживачкој делатности, а ту су, наравно, и оне специфичности војвођанског друштва које се најбоље огледају кроз истраживачке пројекте националних мањина, закључио је секретар Милошевић и нагласио велику улогу Огранка САНУ у Новом Саду у том процесу.

Посетиоци Фестивала имају прилику да виде више од 60 занимљивих, интерактивних и едукативних радионица, а у реализацији програма учествује око 300 професора, истраживача, сарадника и студената, заједно са гостима Фестивала.

Према речима проф. др Стевана Станковског проректора за науку, Фестивал науке представља прилику да Универзитет у Новом Саду покаже колико је развијена наука, али и веза науке и образовања, јер се паралелно са Фестивом одржавају и отворена врата четири факултета, тако да посетиоци имају могућност да обиђу лабораторије Факултета техничких наука, Технолошког факултета, Пољопривредног факултета и Природно-математичког факултета.

Идеја организатора Фестивала је да на једноставан, разумљив и приступачан начин широкој јавности приближи научне и истраживачке активности факултета, института и истраживачких група у саставу Универзитета у Новом Саду и њихов допринос развоју науке и образовања у многобројним областима. Циљ манифестације је промоција науке, уз представљање савремених достигнућа и актуелних истраживања у свету и код нас.

Међународни фестивал науке и образовања посетили су и студенти из Бујановца, које је поздравио покрајински секретар проф. др Зоран Милошевић.