OSVAJAČI BRONZE NA KULINARSKOJ OLIMPIJADI NA PRIJEMU U POKRAJINSKOJ VLADI

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević priredio je danas svečani prijem juniorskog tima studenata sa Prirodno-matematičkog fakulteta, koji su na Kulinarskoj olimpijadi IKA 2020, u Štutgartu u Nemačkoj, osvojili bronzanu medalju.

Obraćajući se studentima i predstavnicima Fakulteta, sekretar Milošević je izjavio da su, uprkos osvojenoj bronzi, oni danas za njega osvajači zlatne medalje, jer najbolje reprezentuju kvalitet visokog obrazovanja.

„Prirodno-matematički fakultet, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo i Katedra za gastronomiju na najbolji način su spojili nauku i praksu, te kroz primenjena istraživanja i kvalitetan rad sa studentima došli do bronzanog odličja, koje za nas sija zlatnim sjajem. Zahvaljujem uvaženim kolegama profesorima, koji su osmislili studijski program orijentisan na potrebe tržišta. Posebno važna činjenica je, da na ovaj studijski program konkuriše sedam kandidata na jedno budžetsko mesto, što govori o kvalitetu „selekcije“, ali i sigurnoj profesionalnoj egzistenciji na sve zahtevnijem tržištu ugostiteljskih, restoraterskih i hotelijerskih usluga“, zaključio je sekretar Milošević.

Ove godine, i to prvi put, Kulinarska federacija je prijavila nacionalni juniorski tim kao učesnika kulinarske olimpijade IKA 2020, jednog od najznačajnijih svetskih takmičenja, koje postoji već sto godina.

Naš nacionalni tim je sa ponosom predstavljalo 11 članova starosne dobi do 23 godine, a činili su ga vredni, ambiciozni i mladi, požrtvovani kuvari iz različitih ugostiteljskih objekata u Srbiji i studenti gastronomije, među kojima su se nalazila i tri studenta gastronomije Prirodno-matematičkog fakulteta: Dušan Grujić, Vladimir Jež i Tatjana Bodvaji.

Prema rečima Dušana Grujića, člana nacionalnog tima odlazak u Štutgart je bio veoma uzbudljiv i neizvestan, ali se na kraju pokazao i uspešnim.

„ Mi smo puno naučili odlaskom na Kulinarsku olimpijadu, što je zapravo bio i glavni cilj posete takmičenju ovakvog nivoa. Mislim da smo svi napredovali kao tim, ali i kao pojedinci, rešeni da se za četiri godine ponovo prijavimo. Jedina nepoznanica je da li ćemo se vratiti kao juniorski ili seniorski tim, sa još boljim rezultatima“, naglasio je takmičar Grujić i dodao da se naredno takmičenje za koje se spremaju održava za dve godine u Luksemburgu, sličnog formata, tj. timsko takmičenje.

Studenti su uz intenzivne treninge u kabinetima Fakulteta zajedno sa svojim predavačima, mentorima i kolegama intenzivno trenirali više od 6 mesaci, a na ovom takmičenju su ih pratili i podržavali asistent Maja Banjac i nastavnik Goran Radivojević.

Nastavnik demonstrator Goran Radivojević ističe da su se potajno nadali da će osvojiti neku medalju, a da je ona došla zahvaljujući zajedničkom trudu i radu, kao i da je posebno ponosan na mlađe kolege. Radivojević otkrio da je kolege na samom takmičenju savetovao da ostanu hladne glave, jer je to ključ svega.

Prestižno svetsko kulinarsko takmičenje IKA 2020, najveće je kulinarsko takmičenje koje okuplja  2.000 šefova iz više od 59 zemalja sveta, a posetilo ga je oko 28.000 posetilaca. Na Olimpijadi su učestvovala: 31 nacionalna seniorska tima, 24 nacionalna juniorska tima, 29 regionalnih timova i još oko 720 individualnih kategorija iz ukupno 74 države.

Priprema jela se svakodnevno odvijala u 14 kuhinja, koje su servirale 1200 obroka, 7 ketering timova je pripremalo 840 obroka, 6 juniorskih timova prezentovalo je nacionalne bifee i 8 nacionalnih timova je prezentovalo svoje šefovske stolove, uz dnevno po 180 individualnih kategorija.

Naš tim se prema propozicijama takmičio u dve discipline: Restoran nacije, za koju je dobio bronzanu medalju i IKA bife, za koju je dobio diplomu u vrednosti brodova za 4. mesto.

Restoran nacije je disciplina u kojoj kuvari pripremaju meni od tri ganga (predjelo, glavno jelo, desert), za 60 ljudi u vremenskom intervalu od 5 sati pretpripreme i 2 sata pripreme i izdavanja jela, u a la karte restoranu.

IKA bife je disciplina u kojoj se pripremaju i serviraju topli i hladni, slani zalogaji za 12 osoba, uz jela koja su propisana pravilnikom na bazi zečetine i desert.

Učesnici su bili nadzirani od strane visoko cenjenih i profesionalnih WASC sudija koji su ocenjivali: timski rad, disciplinu, profesionalizam, preciznost, kreativnost, primena savremenih tehnika i opreme, sanitacija i bezbednost u radu, prezentacija jela i naravno senzorne karateristike jela, koje nose najviše bodova.

Pored velike podrške od strane Fakulteta u ovom poduhvatu im je pomogao i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.