OKRUGLI STO O STVARANJU NACIONALNOG MODELA STUDENTSKE PRAKSE ODRŽAN U NOVOM SADU

U Plavoj sali Skupštine grada Novog Sada danas je održan Drugi okrugli sto o stvaranju Nacionalnog modela studentske prakse, pod nazivom: „Moj grad – moj izbor – moja karijera“, kojim Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja želi da pomogne stvaranje trajnog partnerstva između centara za razvoj karijere visokoškolskih ustanova, lokalnih samouprava i privrede. Ideja je da se studentima omogući da svoja prva praktična radna iskustva steknu u toku studija, da usavrše svoje poslovne veštine i preduzetničke kompentencije.

Sastanku su prisustvovali: ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević, rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Dušan Nikolić,gradonačelnik Novog Sada,  Miloš Vučević, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, naglasio je da je ministarstvo prepoznalo značaj preduzetničkog obrazovanja od najranijeg uzrasta mladih, od osnovne škole do fakulteta, te da je primena teorijskog znanja veoma bitna kako za studente, tako i za poslodavce.

„Zahvaljujući Savetu poslodavaca, odnosno, telu koje je predviđeno da funkcioniše u okviru novog Zakona, steći će se bolji uvid u to šta je zaista potrebno tržištu rada. Spoznaćemo šta je bolje finansirati u studiranju, kako ne bismo preopteretili biro rada određenim strukama. Sa druge strane, čućemo od poslodavaca njihovo mišljenje o radu mladih ljudi na praksi, pa čak i nakon njihovog zaposlenja. Postojaće svojevrsna rang lista koja će izlaziti na portalu Ministarstva prosvete, pa će na taj način oni koji žele da upišu određeni fakultet imati priliku da vide da li je to u datom trenutku dobar izbor“,  istakao je ministar Šarčević.

Pozdravljajući prisutne, sekretar Milošević naglasio je da dosadašnja praksa Univerziteta, kroz Centar za razvoj karijere, fakulteta, pokrajinskih sekretarijata, lokalnih samouprava i privrede, nije bez rezultata, čak naprotiv.

„Svako od nas je nosio i nosi deo odgovornosti, kroz različite pristupe „problemu“, ali uvek sa istim ciljem – zapošljavanje mladih kroz politiku podrške boljoj povezanosti obrazovanja, nauke i privrede. Iz ugla Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, to su projekti: „Pravo na prvu šansu“, dodela sredstava za darovite studente ustanovama visokog obrazovanja i program saradnje naučnoistraživačkih organizacija i privrede“, rekao je Milošević.

Okrugli stolovi, koji će nakon Beograda i Novog Sada, biti organizovani i u ostalim studentskim centrima: u Kragujevcu, Nišu i Novom Pazaru, imaju za cilj da svako od učesnika da aktivan doprinos stvaranju Nacionalnog modela.