ОДРЖАНО НАУЧНО САВЕТОВАЊЕ ПОСВЕЋЕНО ДАНУ МАЂАРСКЕ НАУЧНОСТИ

Научно саветовање посвећено Дану мађарске научности, које се одржава 17. пут за редом, одржано је данас у Великој сали Скупштине АП Војводине. Учеснике конференције поздравила је проф. др Душица Ракић, заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Дан Мађарске научности је најзначајнији празник науке у Мађарској, који се обележава 3. новембра сваке године. Овај дан је симболично узет као дан мађарске научности, јер је 3. новембра 1825. године гроф Иштван Сечењи, познати државник и реформатор, донирао једногодишње приходе својих имања за оснивање Мађарског друштва научника – претече Мађарске академије наука. Тема овогодишњег саветовања је „Климатске промене и безбедност“.

Организатор научног саветовања је Научно друштво војвођанских Мађара, које је основано 1997. године и од тада је организовало око 30 научних саветовања и објавило 45 књига на мађарском језику. То су претежно зборници са саветовања и тематски зборници, као и десетак монографија.

Удружење сарађује са око 150 научника и истраживача из Војводине и Мађарске, који редовно своје научне радове објављују у зборницима са саветовања.