ОДРЖАНИ 39. ОКТОБАРСКИ СУСРЕТИ У ИДВОРУ

У Идвору, родном месту Михајла Пупина, сваке године 9. октобра обележава се дан рођења великог научника. Ове године сусрети, 39. по реду, одржани су у част стогодишњице присаједињења данашње Војводине Краљевини Србији, и улози Михајла Пупина у томе.

Тим поводом покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић поздравио је данас присутне на Октобарским сусретима.

„Заиста је важно да кажемо да не само због Баната, него укупног његовог доприноса у изграђивању српског друштва након великог рата представља једну предивну лекцију из патриотизма за све нас. Вера да се једна нација може обновити не само кроз дела војсковођа, него и кроз стваралаштво млади, кроз знање и кроз његово имплементирање у привредни развој и даље су живе лекције које чине Михајла Пупина бесмртним“, рекао је Милошевић.

Михајло Пупин је имао једну од најважнијих улога у стварању краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, али пре свега у формирању данашње Војводине у овим границама. Томе су допринели његово лично пријатељство с тадашњим америчким председником Вудро Вилсоном и неизмеран патриотизам.

Дипломатска активност Михајла Пупина била је пресудна у борби српског народа за уједињење након Великог рата.

„Без њега Војводина не би била део Србије. Било би тамо неког лобија и  била би република рецимо. То је све улога Пупина, и то све Јаша Томић признаје, као највећи интелектуалац Срба тог времена у Војводини“, изјавио је Милан Божић, председник Фондације “Младен Селак”.

Аташе за културу амбасаде САД у Београду Мајкл Брук, рекао је да је један од највећих Пупинових изума пријатељство. Оно које је градио између српског и америчког народа, и за које је Брук рекао да је трајало у прошлости, да постоји данас и да ће трајати и у будућности.

Пупин и Тесла су у светске научнике израсли у Америци. Њиховим стопама иду и данашње генерације надарене деце, али би наша држава морала да им посвети много више пажње сматрају чланови управе Фондације „Младен Селак“.

На Октобарским сусретима у Пупиновом родном месту додељен је већи број награда и признања за научни рад, проналазаштво и допринос очувању сећања на великог научника, а међу награђенима су академик Зоран Ковачевић и Кајл Скот амбасадор САД у Србији за помоћ коју амбасада пружила Спомен дому у Идвору. Награђен је и већи број ученика основних и средњих школа из читавог Баната који су на државним и међународним такмичењима постигли запажене успехе.