ODRŽANA SVEČANA DODELA SERTIFIKATA I ZAHVALNICA FONDA ZA STIPENDIRANJE DAROVITIH STUDENATA UNS

Svečanost Univerziteta u Novom Sadu povodom zaključivanja ugovora o stipendiranju sa novom generacijom stipendista Fonda za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta održana je danas u amfiteatru Rektorata Univerziteta.

Na Svečanosti su uručeni sertifikati stipendistima Fonda u školskoj 2019/2020. godini, kao i zahvalnice institucijama izvan Univerziteta koje su podržale rad Fonda u tekućoj školskoj godini.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević primio je zahvalnicu Fonda u ime Sekretarijata i tom prilikom rekao da je privilegija biti u društvu onih koji ispoljavaju veliku društvenu odgovornost, kao što to čine Grad Novi Sad i istaknuti predstavnici nauke i naučne zajednice, jer smo svi zajedno u jednom projektu u kome se timskim radom može postići mnogo.

„Danas je Srbija jedan tim, jedna porodica, koja na ovaj način izražava svoj vrednosni stav. Sagradićemo objekte i još mnogo toga, ali pre svega, ulažući u ljude, obezbedićemo ono što je istinska reprodukcija našeg društva. Ovi mladi ljudi će to uraditi sami i bez naše podrške, ali je vrlo važno da pošaljemo poruku da upravo sa njima naša budućnost počinje već sada“, zaključio je sekretar Milošević.

Zahvalnica je uručena i Gradu Novom Sadu, a prisutnima se obratio gradonačelnik Vučević.

„Hvala Univerzitetu u Novom Sadu na prilici da Grad Novi Sad bude partner u stipendiranju darovitih studenata i mladih naučnika. Nama je čast, ali i obaveza, da kao Grad pomažemo najbolje studente koji se školuju u našem gradu, i trudimo se da budemo dobar i jak partner Univerzitetu na svim poljima, a ne samo u ovoj oblasti. Poslednjih godina mnogo smo ulagali, rekonstruisali smo ceo Kampus, a bili smo partner sa Pokrajinskom vladom u izgradnji Naučno-tehnološkog parka, kao i za mnogo drugih projekata koje zajedno radimo. Ovo je jedan mali segment ukupne podrške, tako da Grad Novi Sad stipendira deset studenata iznosom po 17 000 dinara mesečno, a potrudićemo se da taj proces nastavimo. Težnja nam je da ubuduće povećavamo iznos ulaganja u stipendiste, da pomognemo mladima da imaju najbolje moguće obrazovanje i pored svih izazova sa kojima se susreću. Želimo da pokušamo da zadržimo najveći deo njih u Novom Sadu i Srbiji, da tu žive i rade i da budu zadovoljni“, rekao je gradonačelnik Vučević.

Fond za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu je osnovan maja 1992. godine. Cilj Fonda je da sistematski i organizovano podstiče razvoj darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika u svim obrazovno-naučnim i obrazovno-umetničkim poljima.

Prema rečima prorektora za nastavu prof. dr Sanje Podunavac-Kuzmanović Univerzitet već skoro tri decenije vodi brigu i ulaže u svoje najbolje studente, jer to predstavlja pravu dragocenost Univerziteta.

Predsednik Saveta Fonda prof. dr Radomir Malbaša izjavio je da se ove godine dodeljuje najveći broj stipendija, i to  ukupno 74 stipendije u oblasti prirodno-matematičkih, tehničkih, poljoprivrednih, tehnoloških, medicinskih, ekonomskih, pravnih i humanističkih nauka, kao i u oblasti umetnosti, sporta i interdisciplinarnih studija.

Sredstva za stipendije Fonda u tekućoj školskoj godini obezbedili su svi fakulteti Univerziteta u Novom Sadu, kao i institucije izvan Univerziteta – Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Grad Novi Sad, DDOR Novi Sad, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, NIS a.d. i Javno komunalno preduzeće „Informatika“.

Sertifikate i zahvalnice su na svečanosti zajednički uručili prorektorka za nastavu Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Sanja Podunavac-Kuzmanović i predsednik Saveta Fonda prof. dr Radomir Malbaša.