ОДРЖАНА СВЕЧАНА ДОДЕЛА СЕРТИФИКАТА И ЗАХВАЛНИЦА ФОНДА ЗА СТИПЕНДИРАЊЕ ДАРОВИТИХ СТУДЕНАТА УНС

Свечаност Универзитета у Новом Саду поводом закључивања уговора о стипендирању са новом генерацијом стипендиста Фонда за стипендирање и подстицање напредовања даровитих студената и младих научних радника и уметника Универзитета одржана је данас у амфитеатру Ректората Универзитета.

На Свечаности су уручени сертификати стипендистима Фонда у школској 2019/2020. години, као и захвалнице институцијама изван Универзитета које су подржале рад Фонда у текућој школској години.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић примио је захвалницу Фонда у име Секретаријата и том приликом рекао да је привилегија бити у друштву оних који испољавају велику друштвену одговорност, као што то чине Град Нови Сад и истакнути представници науке и научне заједнице, јер смо сви заједно у једном пројекту у коме се тимским радом може постићи много.

„Данас је Србија један тим, једна породица, која на овај начин изражава свој вредносни став. Саградићемо објекте и још много тога, али пре свега, улажући у људе, обезбедићемо оно што је истинска репродукција нашег друштва. Ови млади људи ће то урадити сами и без наше подршке, али је врло важно да пошаљемо поруку да управо са њима наша будућност почиње већ сада“, закључио је секретар Милошевић.

Захвалница је уручена и Граду Новом Саду, а присутнима се обратио градоначелник Вучевић.

„Хвала Универзитету у Новом Саду на прилици да Град Нови Сад буде партнер у стипендирању даровитих студената и младих научника. Нама је част, али и обавеза, да као Град помажемо најбоље студенте који се школују у нашем граду, и трудимо се да будемо добар и јак партнер Универзитету на свим пољима, а не само у овој области. Последњих година много смо улагали, реконструисали смо цео Кампус, а били смо партнер са Покрајинском владом у изградњи Научно-технолошког парка, као и за много других пројеката које заједно радимо. Ово је један мали сегмент укупне подршке, тако да Град Нови Сад стипендира десет студената износом по 17 000 динара месечно, а потрудићемо се да тај процес наставимо. Тежња нам је да убудуће повећавамо износ улагања у стипендисте, да помогнемо младима да имају најбоље могуће образовање и поред свих изазова са којима се сусрећу. Желимо да покушамо да задржимо највећи део њих у Новом Саду и Србији, да ту живе и раде и да буду задовољни“, рекао је градоначелник Вучевић.

Фонд за стипендирање и подстицање напредовања даровитих студената и младих научних радника и уметника Универзитета у Новом Саду је основан маја 1992. године. Циљ Фонда је да систематски и организовано подстиче развој даровитих студената и младих научних радника и уметника у свим образовно-научним и образовно-уметничким пољима.

Према речима проректора за наставу проф. др Сање Подунавац-Кузмановић Универзитет већ скоро три деценије води бригу и улаже у своје најбоље студенте, јер то представља праву драгоценост Универзитета.

Председник Савета Фонда проф. др Радомир Малбаша изјавио је да се ове године додељује највећи број стипендија, и то  укупно 74 стипендије у области природно-математичких, техничких, пољопривредних, технолошких, медицинских, економских, правних и хуманистичких наука, као и у области уметности, спорта и интердисциплинарних студија.

Средства за стипендије Фонда у текућој школској години обезбедили су сви факултети Универзитета у Новом Саду, као и институције изван Универзитета – Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, Град Нови Сад, ДДОР Нови Сад, Институт за ратарство и повртарство, НИС а.д. и Јавно комунално предузеће „Информатика“.

Сертификате и захвалнице су на свечаности заједнички уручили проректорка за наставу Универзитета у Новом Саду проф. др Сања Подунавац-Кузмановић и председник Савета Фонда проф. др Радомир Малбаша.