ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ “ ЈАСЕНОВАЦ: АУШВИЦ БАЛКАНА – УСТАШКА ИМПЕРИЈА ОКРУТНОСТИ“

У организацији Матице Српске и Архива Војводине данас је у Свечаној сали Матице Српске представљена књига: „Јасеновац: Аушвиц Балкана – Усташка империја окрутности“, проф. др Гидеона Грајфа, историчара, међународног експерта за холокауст из Јерусалима (Израел).

Ова мултидисциплинарна студија упоредо анализира злочине који су се одвијали у Аушвицу и Јасеновцу, ослањајући се на илустрације, архивске документе и сведочења преживелих.

Студија је настала као продукт четвородогишњег истраживања злочина над Србима, Јеврејима, Синтима и Ромима, који су се дешавали у јасеновачком логору током Другог светског рата, с циљем да се открије историјски образац по којем је функционисао овај концентрациони логор.

Програм је подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије, Министарства спољних послова Републике Србије и Градске управе за културу Града Новог Сада.

У програму су учествовали проф. др Драган Станић, председник Матице Српске, господин Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, др Алона Фишер-Кам, амбасадорка Израела у Републици Србији, академик др Дарко Танасковић и аутор.

Представљању књиге је присуствовао и проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност.