ОДРЖАНА ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА О ИНСТРУМЕНТИМА ПОДРШКЕ САРАДЊЕ ПРИВРЕДЕ И НАУКЕ

Панел дискусија „Инструменти подршке сарадњи привреде за науку“, одржана је данас у Конгресном центру Новосадског сајма, након свечаног отварања Сајма „Наука за привреду“.

О актуелним програмима Европске уније и начинима на које заинтересовани могу да конкуришу, присутне су упознали Санда Шимић, помоћник директора Канцеларије за европске интегарције Владе Републике Србије и Млађан Стојановић, координатор Програма трансфера технологије у Фонду за иновациону делатност.

Поздрављајући присутне покрајински секретар  за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић је нагласио да су важна фундаментална истраживања, као и то да будемо међународно препознатљиви.

„Када стигне порука да морамо радити на дигитализацији економије, образовања и управе, јасно је да смо део једног модерног света који нема времена за преиспитивање смера којим идемо. Имам утисак да се на међународној сцени дешава нешто што знање посматра у великој мери тржишно и смањује простор за наша релативна тумачења“, рекао је секретар Милошевић. Он је додао да данас инвестициона економија, без обзира на то да ли је реч о домаћим или страним инвеститорима, помаже у једном важном послу, а то је да људи уместо на улици буду у фабрици, али да наша будућност припада иновационој економији, која нас у правом смислу чини партнером са модерним светом.

Након завршетка панел дискусије уручена су Решења о одобравању средстава за финансирање програма подстицања сарадње научноистраживачких организација и привреде у 2018. Ове године одобрено је укупно 39 решења привредним друштвима и јавним предузећима, која су за обављање стручних послова ангажовала факултете и институте Универзитета у Новом Саду.

У склопу Сајма „Наука за привреду“, организовано је и пословно повезивање привредника и научних институција, кроз Б2Б састанке, који су пружили могућност привредницима да у директном разговору са представницима високообразованих институција дођу до најбољих решења.

Централна тема овогодишњег сајма је храна, која је сагледана из четири перспективе, и то: технологија-квалитет-безбедност хране, информационе технологије-аутоматизација, исхрана-физичка активност-здравље и консалтинг-обуке-дизајн.