ODRŽANA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O ORGANSKOJ POLJOPRIVREDI

Međunarodna naučna konferencija: „Organska poljoprivreda za očuvanje agrobiodiverziteta“, održana je na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu u periodu od 1. do 3. juna 2017. godine. Konferenciju je organizovao Poljoprivredni fakultet u saradnji sa Poljoprivrednim Univerzitetom u Njitri, Botaničkom baštom Akademije nauka Ukrajine i Centrom za organsku poljoprivredu iz Selenče.

Tim povodom podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Svetlana Mihić, pozdravljajući učesnike Konferencije naglasila je da strateška  važnost agrobiznisa postaje konačno prepoznata budući da postoji svest o tome da se tržište u Srbiji otvara i da su polovina od ukupnog broja poljoprivrednih proizvođača u Srbiji vlasnici veoma malih poseda. Mihić je rekla da ovakva situacija  poziva na  obavezu  za urgentno sačinjavanje strategije koja će obezbediti održivost.

„Pravi izbor je organska proizvodnja koja može biti uspešno implementirana u manjim poljoprivrednim odmaćinstvima. Organski proizvodi su veome traženi i imaju veliku tržišnu vrednost. U cilju povećanja konkurentnosti srpskih proizvođača organskih proizvoda moraju se obezbediti uslovi koji će osigurati kvantitet, kvalitet i kontinuitet organske proizvodnje. Nastavljajući takav kurs aktivnosti proizvođači mogu da budu uspešni u nihovoj borbi za mesto na zahtevnom lokalnom tržištu, kao i  širom sveta“, rekla je Mihić.

Cilj konferencije je bio predstavljanje najnovijih rezultata istraživanja iz različitih oblasti organske poljoprivrede i biodiverziteta (organska biljna proizvodnja, organska proizvodnja i kvalitet zemljišta, organska stočarska proizvodnja, interakcije u agroekosistemu, kvalitet i bezbednost hrane, socio-ekonomski aspekti organske poljoprivrede), kao i povezivanje istraživača i razmena ideja i znanja.

Na skupu je učestvovalo 95 naučnih radnika iz 18 država (Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Italije, Litvanije, Makedonije, Mađarske, Moldavije, Nemačke, Poljske, Češke, Ukrajine, Rusije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske, Hrvatske).