ОДРЖАНА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ОРГАНСКОЈ ПОЉОПРИВРЕДИ

Међународна научна конференција: „Органска пољопривреда за очување агробиодиверзитета“, одржана је на Пољопривредном факултету Универзитета у Новом Саду у периоду од 1. до 3. јуна 2017. године. Конференцију је организовао Пољопривредни факултет у сарадњи са Пољопривредним Универзитетом у Њитри, Ботаничком баштом Академије наука Украјине и Центром за органску пољопривреду из Селенче.

Тим поводом подсекретар у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Светлана Михић, поздрављајући учеснике Конференције нагласила је да стратешка  важност агробизниса постаје коначно препозната будући да постоји свест о томе да се тржиште у Србији отвара и да су половина од укупног броја пољопривредних произвођача у Србији власници веома малих поседа. Михић је рекла да оваква ситуација  позива на  обавезу  за ургентно сачињавање стратегије која ће обезбедити одрживост.

„Прави избор је органска производња која може бити успешно имплементирана у мањим пољопривредним одмаћинствима. Органски производи су веоме тражени и имају велику тржишну вредност. У циљу повећања конкурентности српских произвођача органских производа морају се обезбедити услови који ће осигурати квантитет, квалитет и континуитет органске производње. Настављајући такав курс активности произвођачи могу да буду успешни у ниховој борби за место на захтевном локалном тржишту, као и  широм света“, рекла је Михић.

Циљ конференције је био представљање најновијих резултата истраживања из различитих области органске пољопривреде и биодиверзитета (органска биљна производња, органска производња и квалитет земљишта, органска сточарска производња, интеракције у агроекосистему, квалитет и безбедност хране, социо-економски аспекти органске пољопривреде), као и повезивање истраживача и размена идеја и знања.

На скупу је учествовало 95 научних радника из 18 држава (Аустрије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Италије, Литваније, Македоније, Мађарске, Молдавије, Немачке, Пољске, Чешке, Украјине, Русије, Словачке, Словеније, Србије, Турске, Хрватске).