ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ЖЕНЕ У ПАРЛАМЕНТАРНОМ ЖИВОТУ ВОЈВОДИНЕ 1918 – 2018“

Свечани скуп под називом: „Жене у парламентарном животу Војводине1918 – 2018“, одржан је данас у великој сали Скупштине АП Војводине, поводом стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији, у организацији Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана.

Скуп је отворио др Зоран С. Пaвлoвић, покрајински заштитник грађана – омбудсман, а присутне је поздравила Maja Гojкoвић, председница Народне скупштине Републике Србије.

„Много смо тога до сада постигли, да ми као жене будемо видљивије и присутније данас на политичкој сцени Србије. Можемо да се похвалимо да смо једна од ређих европских земаља у којима жене обављају неке од најважнијих функција у држави.“, истакла је Гојковићева рекавши да је Србија препознала да без женске популације која данас чини преко 50 одсто у нашој држави нема ни економског напретка.

Она се такође осврнула на чињеницу да још увек постоји много предрасуда и дискриминације према женама које се баве јавним пословима, и апеловала на улогу медија као врло важног механизама који треба да буде партнер свим женама из јавног живота у представљању онога што успешно чине.

О почецима организованог женског покрета у Војводини током друге половине 19. века говорила је историчарка Музеја Војводине Љубица Отић, а на право гласа као показатељ положаја жена у Србији током 20. века указала је професорка Филозофског факултета у Новом Саду Биљана Шимуновић.

Централна тема у дискусијама био је положај жена у парламенту од 1918. године , затим изборни систем у Србији, образовање жена у области политике, те уопштена слика парламентарног живота и положаја жена у Србији, као и проблеми са којима се жене у параламенту сусрећу.

Учесници су имали прилику чути искуства прве жене председнице Скупштине Војводине Вероне Адам Бокрош, а током скупа предтваљена је и публикација „Жене у парламентарном животу Војводине 1918-2018“.

Скупу су присуствовали и проф. др Душица Ракић, заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, мр Катарина Ковачевић, подсекретар у Секретаријату и Нела Милишић помоћник секретара.