ОДРЖАНА ДЕСЕТА БАЈРАМСКА СОФРА У ЦЕНТРУ НОВОГ САДА

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић присуствовао је „Бајрамској софри – Улици отвореног срца”, традиционалној свечаности којом се обележава крај једномесечног Рамазанског поста. Свечаност је одржана по јубиларни 10. пут у суботу, 16. јуна 2018. године, на углу Змај Јовине и Улице Модене, у Новом Саду.

Свечаност је отворио наступ хора „Стамбол” из Новог Пазара, а присутнима се потом обратио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић који је у своје и  име Града честитао Бајрам припадницима исламске вероисповести.

„Ова сцена је потврда да је Нови Сад одавно у Европи и многи би могли да дођу да се увере да је наш град велик и широк и да може да прими и прихвати све и да сви имају једнаке шансе“, казао је Вучевић у обраћању многоборојним присутнима.

Војвођански муфтија Мухамед Зиљкић поручио је да муслимани традиционално обележавају овај празник бајрамским софрама у својим домовима и да се тада људи обилазе, друже, честитају и чашћавају, а бајрамском софром у центру града желе да ту радост поделе са својим суграђанима.

„Симболика срца које смо овде поставили јесте да је наша братска рука испружена и желимо да разбијемо све предрасуде према исламу. То је религија мира, љубави, хармоније и толеранције, и желимо да нас суграђани таквима прихвате“, нагласио је муфтија.

Свечаност је организовала Исламска заједница Србије – Муфтијство војвођанско, Меyлис ИЗ бачки и удружење „НУР – Светлост” уз подршку удружења Матице Албанаца Србије, АП Војводине, Града Новог Сада и Културног центра Новог Сада.