ODRŽAN SVEČANI PRIJEM 23. GENERACIJE PITOMACA I ŠTIĆENIKA FONDACIJE “PRIVREDNIK“

Svečani prijem 23. generacije pitomaca i štićenika fondacije “Privrednik“ održan je u petak, 18. novembra 2016. u Gradskoj kući u Novom Sadu uz prigodan kulturno umetnički program, a u prisustvu brojnih zvanica. Svečanosti je prisustvovao i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević.
Fondacija, čiji rad pomažu donatori i dobrotvori, a iza čije ideje stoji više od 2000 mladih ljudi, uspešnih na profesionalnom putu, najrazličitijih obrazovnih profila, u ovoj godini obeležava i 23 godine rada u Novom Sadu.
Idejni tvorac i osnivač ove institucije je Vladimir Matijević, sa svojim krugom saradnika, i vizijom kako poboljšati ekonomske i socijalne prilike srpskog naroda u Austro-Ugarskoj monarhiji na zalasku devetnaestog veka. Obavljajući posao bankara i veletrgovca stvorio je Srpsko privredno društvo “Privrednik“, 1897. godine u Zagrebu.
Među nekadašnjim donatorima i dobrotvorima Fondacije bili su: Vladimir Matijević, Mihajlo Pupin, Nikola Tesla, kralj Aleksandar Karađorđević, Jovan Cvijić i drugi, a među današnjim donatorima su i Grad Novi Sad, Pokrajinska i Republička vlada.
014ps