ОДРЖАН СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ 23. ГЕНЕРАЦИЈЕ ПИТОМАЦА И ШТИЋЕНИКА ФОНДАЦИЈЕ “ПРИВРЕДНИК“

Свечани пријем 23. генерације питомаца и штићеника фондације “Привредник“ одржан је у петак, 18. новембра 2016. у Градској кући у Новом Саду уз пригодан културно уметнички програм, а у присуству бројних званица. Свечаности је присуствовао и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић.
Фондација, чији рад помажу донатори и добротвори, а иза чије идеје стоји више од 2000 младих људи, успешних на професионалном путу, најразличитијих образовних профила, у овој години обележава и 23 године рада у Новом Саду.
Идејни творац и оснивач ове институције је Владимир Матијевић, са својим кругом сарадника, и визијом како побољшати економске и социјалне прилике српског народа у Аустро-Угарској монархији на заласку деветнаестог века. Обављајући посао банкара и велетрговца створио је Српско привредно друштво “Привредник“, 1897. године у Загребу.
Међу некадашњим донаторима и добротворима Фондације били су: Владимир Матијевић, Михајло Пупин, Никола Тесла, краљ Александар Карађорђевић, Јован Цвијић и други, а међу данашњим донаторима су и Град Нови Сад, Покрајинска и Републичка влада.
014ps