ОДРЖАН ПРВИ САСТАНАК У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА BE-OPEN

У Централној згради Универзитета у Новом Саду одржан је данас први састанак, у низу састанака који ће се одржати, у оквиру пројекта BE-OPEN. Реч је о једном од три успешна координаторска пројекта, којим руководи Универзитет у Новом Саду, а који се финансира из програма Европске уније – Ерасмус +. Пројекат има за циљ изградњу капацитета у високошколском образовању, а партнери су све државне високошколске институције у Србији, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и четири високошколске институције из Европске уније: Универзитет у Лајдену, Холандија, Универзитет у Удинама, Италија, Универзитет у Лондону, Велика Британија и Национални технички Универзитет у Атини, Грчка.
Тим поводом састанак је отворила проф. др Светлана Михић, подсекретар у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност, а састанку је присуствовао и помоћник покрајинског секретара, др Саболч Халаши. Подсекретар Михић поздравила је госте из иностранства и пожелела добродошлицу на Универзитет у Новом Саду и у град Нови Сад.
„Поштовање принципа Отворене науке представља један од циљева развоја научно-истраживачког рада на Универзитетима у Србији, који треба да допринесу јачању позиције и препознатљивости универзитета у националним и међународним оквирима“, истакла је Михић.
Пројектом BE-OPEN биће дефинисана стратегија о Отвореном приступу у науци, која ће утврдити кораке за обезбеђивање видљивости научних резултата, транспарентности научне комуникације, методологије истраживања и прикупљања података.
p1070038jpg