Одржан округли сто „Вредновање у науци“

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност,  проф. др Зоран Милошевић поздравио је данас учеснике Округлог стола „Вредновање у науци“, који је одржан у амфитеатру Ректората Универзитета у Новом Саду. Заједничком иницијативом Матице српске, Огранка САНУ у Новом Саду и Универзитета у Новом Саду организован је први у низу скупова, који има за циљ да расветли све проблеме који муче ширу научну заједницу. Говорећи о важности организовања оваквих скупова, ресорни секретар Зоран Милошевић, нагласио је да постоји криза епистемолошких принципа науке у којима она све више постаје фрагментарна, прагматична, а носи и једну идеолошку компоненту.

„Наука постаје роб трендова у друштву, а ту су пре свих изазови који воде прагматизацији, специјализацији, комерцијализацији и идеологизацији науке. Очекујем да ће закључци, који проистекну из данашње дискусије, дати свој допринос у креирању и наше политике. Мислим да је ово један озбиљан процес преиспитивања шта представља вредносни оквир науке. Зато је важно да о томе разговарамо, јер сам сигуран да ће то дати снажан допринос у креирању и наше научноистраживачке политике у наредним деценијама“, рекао је Милошевић.

Академик Стеван Пилиповић, председник Огранка САНУ у Новом Саду истакао је да је наука у прилично тешкој ситуацији, јер одлагање пројектног циклуса наноси огромну штету научној заједници и истраживачима.

„Научна заједница је јако узбуркана, готово да је дошло до поделе између института и Универзитета. Овај округли сто би требало да делује благотворно и да се смире страсти и помире различитости, јер је основни смисао свега да се научници баве науком. Синдикат нема шта да тражи у креирању научне политике.“, поручио је академик Пилиповић.

Колико је ситуација озбиљна говори и ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Душан Николић, који је истакао да је изузетно битно чути мишљење људи који се професионално баве науком.

„Један од највећих проблема које ја видим као професор Правног факултета, а не ректор, је чињеница да имамо истоветне стандарде за битно различите научне области, пре свега када је реч о вредновању научноистраживачког рада и избора у наставна и научна звања“, нагласио је ректор Николић.

Наредни округли сто бавиће се проблематиком образовања, а у плану је и скуп који ће бити посвећен култури.

img_8492