ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО НА ТЕМУ ИНОВАЦИЈА У ОБЛАСТИ ХРАНЕ И МОГУЋНОСТИ ЊИХОВЕ ТРЖИШНЕ РЕАЛИЗАЦИЈЕ

Округли сто под називом: “Иновације у области хране и могућности њихове тржишне реализације: Модели финансијске подршке за мала и средња предузећа“, одржан је данас у Научном институту за прехрамбене технологије у Новом Саду. Циљ округлог стола је унапређење пословног амбијента за ефикаснију и чвршћу сарадњу између науке и привреде, као основни предуслов за имплементацију иновативних идеја у пракси.

Међу учесницима округлог стола била је и Јелена Станић Марић, помоћница у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност, која је том приликом упознала присутне са конкурсом Секретаријата за финансирање програма сарадње научноистраживачких организација и привреде. Помоћница Станић Марић нагласила је да је Секретаријат први пут покренуо овај програм у 2017. години, када је за 28 пројеката издвојено 18 милиона динара. Будући да се програм показао као врло интересантан за привредне субјекте, Конкурс ће бити отворен и ове године, и то у другој половини 2018, а трајаће до утрошка средстава.

„Ове године ћемо за програм сарадње научноистраживачких организација и привреде издвојити укупно 25 милиона динара, од тога 20 милиона за финансирање правних лица и 5 милиона динара за финансирање јавних предузећа, казала је помоћница Станић Марић и додала да Секретаријат тиме жели да стимулише привредне субјекте да у већој мери користе услуге истраживача на факултетима и институтима.

Кроз кратка уводна предавања учесници округлог стола дали су преглед доступних финансијских и нефинансијских механизама за успостављање сарадње и  умрежавање научноистраживачких организација и предузећа.

Учесници округлог стола били су и представници Министарства за науку и технолошки развој, Фонда за иновациону делатност, Европске банке за обнову и развој, Европске мреже предузетништва, као и представници факултета и института.