ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО НА ТЕМУ „ДРУШТВЕНО ОДГОВОРНА ДИГИТАЛИЗАЦИЈА“

Округли сто на тему: „Друштвено одговорна дигитализација“ одржан је данас у Конгресном центру Новосадског сајма, након свечаног отварања Сајма „Наука за привреду“. Учесници састанка били су државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић и представници факултета, института и привреде.

Поздрављајући присутне покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић је нагласио да се на почетку мандата сусретао са тривијалним стварима, као што је чињеница да пет високих школа нису биле повезане на Кобсон и да је то било испод сваког нивоа, будући да школе нису имале никакву комуникацију са релевантним научноистраживачким радом у свету.

„И данас, иако имамо велике и моћне факултете који се баве дигитализацијом, они немају приступ преко оптичког кабла, дакле, квалитет протока информација је релативно мали. То значи да немамо добру инфраструктуру и то морамо више унапредити“, казао је секретар Милошевић и додао да се нада да ће следеће године, захваљујући напорима Републичке и Покрајинске владе, које интезивно раде на дигитализацији, бити последњи пут да се апликације администрацији подносе у папиру.

Након завршетка округлог стола уручена су решења о одобравању средстава за финансирање програма подстицања сарадње научноистраживачких организација и привреде у 2019, за које је Секретаријат издојио 15 милиона динара.  Ове године одобрено је укупно 41 решење привредним друштвима и јавним предузећима, која су за обављање стручних послова ангажовала 3 института – Научни институт за прехрамбене технологије, Институт за низијско шумарство и животну средину и Научни институт за ветеринарство, као и 6 факултета Универзитета у Новом Саду.

У склопу Сајма „Наука за привреду“, организовано је и пословно повезивање привредника и научних институција, кроз Б2Б састанке, који су пружили могућност привредницима да у директном разговору са представницима високообразованих институција дођу до најбољих решења.