ОДРЖАН НАУЧНИ СКУП „ПРВИ ВЕК ОД ПРИСАЈЕДИЊЕЊА“ НА ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић учествовао је данас на научном скупу „Први век од Присаједињења“ на Правном факултету у Новом Саду, истичући да је то прилика да се још једном осврнемо на једно велико време, његове велике људе и велике одлуке које су они донели, јер је управо то, како је навео, одредило будућност коју ми данас живимо.

„Одлуке Велике Народне скупштине биле су политичка сублимација вековне борбе српског, али не само српског народа у Хабзбуршкој монархији – борбе у чијем темељу су била начела слободе и равноправности. За ту сублимацију која је означила крај једне и почетак друге историјске епохе, политичке услове је створила велика и славна победа српске војске у Првом светском рату“, казао је председник Мировић.

Век који је минуо од одлука Велике Народне скупштине до данас, додао је он, потврдио је остварење начела на којима су се оне заснивале.

Био је то епохални догађај који је, из корена, променио ток историје на овим просторима.

„У том веку, Војводина је управо у Србији, доживела напредак у свим областима друштвеног живота, и постала и остала место складног живота свих грађана који у њој живе“, оценио је председник Мировић.

Вратили смо све најважније догађаје и личности из наше историје у институције, на Универзитет, у Музеје, у локалне самоуправе и то је резултат прославе овог јубилеја, истакао је председник Мировић.

Идеја је да научним скупом о Присаједињењу осветлимо овај велики догађај из различитих углова и аспеката а са становишта науке, казао је декан Правног факултета Бранисалав Ристивојевић.

Најмање што можемо да урадимо за нашу земљу јесте да живимо по начелима која су обележила Велику Народну скупштину, а то су начела слободе и једнакостим истакао је овом приликом ректор Универзитета у Новом Саду Дејан Јакшић.

Научном скупу присуствовала је и проф. др Душица Ракић, заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност.