ОДРЖАН ФОРУМ „ЧИСТА ВОДА – ЗДРАВ ЖИВОТ“

Компанија за сертификационе услуге „Certop CO d.o.o.“ из Србије са „Mediation Team d.o.o.“  уз сарадњу са Општином Кањижа организовали су у четвртак 22. јуна 2017. Форум под називом: „Чиста вода – здрав живот“. На Форуму су изнета искуства и примери реално остварљивих пројеката у области чишћења и уштеди воде за пиће.

Тим поводом вршилац дужности помоћника покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, Др Саболч Халаши, поздрављајући учеснике Форума истакао је да  Секретаријат подржава пројекте који се тичу очувања заштите животне средине средствима које опредељује кроз конкурсе за високе технологије и науку.

„Будући да је ове године препозната сарадња између образовних институција и привреде, Секретаријат ће подржати заједничке пројекте, али и субвенционисати нова техничко-технолошка решења. Позивам све присутне да посете сајт Секретаријата и информишу се о јавним конкурсима, као и могућностима да своје идеје преточе у успешне пројекте, који ће бити на добробити целе заједнице“, рекао је Халаши.

Покрајински секретар Владимир Галић нагласио је да је чиста и здрава вода истовремено веома битна како са становишта здравља, тако и у заштити животне средине истичући деценијске проблеме загађења пијаће воде у Војводини, а посебно у северном Банату. Секретар Галић поздравио је сваку иницијативу и подржао сваку технологију, која може решити проблем који је и био тема форума.

Професор са Природноматематичког факултета из Новог Сада др Божо Далмација са стручне стране упознао је присутне са проблемима воде за пиће у Војводини, те заједно са представницима мађарске фирме „S-Metaltech 98 Kft.“ говорили су о технологији и искуствима са применом уређаја AсМет чија је примарна намена  уклањање арсена из воде како на самим чесмама тако и у великим водоводним системима.

На форуму је још било речи о уштеди воде са унапређеним перлаторима, о пречишћавању отпадних вода, као и о садњи еколошко- енергетског дрвећа која тренутно доживљава експанзију у Европи.