OBELEŽENO PET GODINA KONFUCIJEVOG INSTITUTA UNIVERZITETA U NOVOM SADU

Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu, čije je sedište na Filozofskom fakultetu, obeležio je  danas  u Kino sali Fakulteta, pet godina postojanja i uspešnog rada.

Ispred Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prisutne je pozdravila prof. dr Dušica Rakić, zamenica pokrajinskog sekretara koja je tom prilikom istakla da je Narodna Republika Kina najvažniji ekonomski partner Srbije na azijskom kontinentu, kao i da su odnosi dve zemlje dostigli najviši nivo saradnje u svojoj istoriji, u svim oblastima.

„Pored oblasti infrastrukture koja je prepoznata kao vodeća oblast srpsko-kineske saradnje, Srbija pridaje posebnu pažnju saradnji koja se realizuje kroz mehanizam 16+1 i inicijativu kineskog predsednika Jedan pojas jedan put“, kazala je zamenica Rakić i dodala da i u oblasti visokog obrazovanja i naučnog istraživanja saradnja sa Kinom je dostigla visok nivo na bilateralnoj osnovi.

„Konfucijev institut na Univerzitetu u Novom Sadu je drugi Konfucijev institut u Srbiji i već pet godina deluje kao most za kulturnu i obrazovnu razmenu između naroda dve zemlje. On jača razmenu i partnerstvo i između univerziteta, ali učvršćuje i veze između Autonomne pokrajine Vojvodine i Pokrajine Džeđang u mnogim oblastima“, naglasila je zamenica Rakić.

Konfucijev institut svečano je otvoren 27. maja 2014. godine i od tog trenutka Filozofski fakultet i Univerzitet u Novom Sadu, postali su deo velike porodice Konfucijevih instituta u svetu. Ta porodica danas broji više od 600 instituta i 1200 Konfucijevih učionica.

Jedan od ciljeva Konfucijevog instituta jeste da u Srbiji stvori prijatnu atmosferu za učenje kineskog jezika i upoznavanje sa kineskom kulturom.