ОБЕЛЕЖЕНО ПЕТ ГОДИНА КОНФУЦИЈЕВОГ ИНСТИТУТА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ

Конфуцијев институт Универзитета у Новом Саду, чије је седиште на Филозофском факултету, обележио је  данас  у Кино сали Факултета, пет година постојања и успешног рада.

Испред Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност присутне је поздравила проф. др Душица Ракић, заменица покрајинског секретара која је том приликом истакла да је Народна Република Кина најважнији економски партнер Србије на азијском континенту, као и да су односи две земље достигли највиши ниво сарадње у својој историји, у свим областима.

„Поред области инфраструктуре која је препозната као водећа област српско-кинеске сарадње, Србија придаје посебну пажњу сарадњи која се реализује кроз механизам 16+1 и иницијативу кинеског председника Један појас један пут“, казала је заменица Ракић и додала да и у области високог образовања и научног истраживања сарадња са Кином је достигла висок ниво на билатералној основи.

„Конфуцијев институт на Универзитету у Новом Саду је други Конфуцијев институт у Србији и већ пет година делује као мост за културну и образовну размену између народа две земље. Он јача размену и партнерство и између универзитета, али учвршћује и везе између Аутономне покрајине Војводине и Покрајине Џеђанг у многим областима“, нагласила је заменица Ракић.

Конфуцијев институт свечано је отворен 27. маја 2014. године и од тог тренутка Филозофски факултет и Универзитет у Новом Саду, постали су део велике породице Конфуцијевих института у свету. Та породица данас броји више од 600 института и 1200 Конфуцијевих учионица.

Један од циљева Конфуцијевог института јесте да у Србији створи пријатну атмосферу за учење кинеског језика и упознавање са кинеском културом.