ОБЕЛЕЖЕНО 58 ГОДИНА ХУНГАРОЛОГИЈЕ

У Кино сали Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду данас је свечаном Академијом обележено 58 година постојања Катедре за мађарски језик. Свечаности су присуствовали  покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић и помоћник покрајинског секретара др Саболч Халаши. Поздрављајући присутне ресорни секретар Милошевић је истакао да Република Србија и АП Војводина представаљају демократски простор у коме слобода изражавања језика поставља један од предуслова остварења демократског друштва.

„58 година Хунгарологије је понос свих нас, јер не само што је то подршка образовању на језицима националних мањина, већ представља и подршку бољег разумевања у различитостима“, нагласио је Милошевић и додао да више од 500 свршених студената, 50 магистара наука и 40 доктора наука јесу импозантни резултати који говоре у прилог томе да мађарска национална мањина није ништа „добила“, него је освојила својим деценијским радом.

Милошевић је, такође, нагласио да други могу да се угледају на оно што данас ради мађарски интелектуални корпус и да је то добар путоказ свима, припадали они већини или мањини. Управо због тога Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност је осим уметничко-истраживачких и развојно-истраживачких пројеката, по први пут расписао и  Јавни конкурс за финансирање научноистраживачких пројеката националних мањина – националних заједница у АП Војводини, истакао је Милошевић.

Катедра за мађарски језик и књижевност, која је данас у саставу Одсека за хунгарологију, основана је одлуком Матичне комисије за оснивање Филозофског факултета Београдског универзитета у Новом Саду, 14. јула 1954. године, а рад је започела 21. октобра 1959. године, када је први шеф и први професор Катедре, академик Ервин Шинко одржао своју познату и знамениту приступну беседу.

На основу броја запослених и на основу њихових квалификација, Катедра за мађарски језик и књижевност данас припада реду најразвијенијих катедри сличног профила, не само на Филозофском факултету у Новом Саду, већ и у односу на овакве катедре у свету. Наставници ове Катедре одржавају већим делом и наставу на Одсеку за хунгарологију Филолошког факултета у Београду (мађарски као нематерњи језик).