ОБЕЛЕЖЕНО 57 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА ФАКУЛТЕТА ТЕХНИЧКИХ НАУКА У НОВОМ САДУ

Свечаном академијом и доделом признања за најбоље постигнуте резултате у 2016. професорима, студентима и стручној служби, Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду обележио је данас  57 година постојања.

Честитајући запосленима и студентима дан Факултета, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић, истакао је да Секретаријат доживљава овај факултет као искреног партнера.

„Наука је основ високог образовања, а ви сте ту најбољи међу најбољима. Оно што је посебно важно јесте имплементација тог знања, подизање привредног потенцијала ове земље, зато мислим да сте истински шампиони у симбиози науке, високог образовања и привреде. Научно-технолошки парк је логична последица рада минулих генерација“, рекао је Милошевић и додао да се нада да ће ребалансом покрајинског буџета бити издвојено још 110 милиона динара за изградњу Научно-технолошког парка. Милошевић је истакао да Факултет техничких наука заслужује ову помоћ, јер упорношћу и радом истраживача уједињује републичку, покрајинску и градску администрацију око овог важног пројекта.

Декан Факултета техничких наука, проф. др Раде Дорословачки је, уз кратко подсећање на историјат једне од најзначајнијих високообразовних институција у земљи, рекао да је ова институција почела са 649 студената, а да се данас ту образује више од 14.000 студената. Сваке године се на Факултет упише више од 2.000 студената на 90 студијских програма и 13 департмана, што Факултет техничких наука сврстава у ред  највећих у региону.

„Истраживачи са нашег Факултета учествују на 57 међународних, 110 националних и 17 покрајинских пројеката. Такође, од пет пријава за учешће у програму ЕУ, Хоризонт 2020, Факултет техничких наука је носилац четири пројекта“, са поносом је рекао Дорословачки.

Уз присуство многобројних гостију из Републике, Покрајине и Града Новог Сада, управа Факултета доделила је награде и признања. Најбоље дипломирани студенти Факултета су Татјана Кузмић и Славко Моћевић. Најбоље оцењен наставник  је проф. др Себастјан Балош, док је најбоље оцењени сарадник др Дејан Јеркан.  Доц. др Владимир Вукобратовић понео је титулу  оцењен је за најбоље остварене резултате у научноистраживачком раду, док проф. др Милено Васић има најбоље резултате у сарадњи са привредом.