ОБЕЛЕЖЕНО 320 ГОДИНА ОД ПОТПИСИВАЊА КАРЛОВАЧКОГ МИРА

Пуштањем голубова поред Капеле мира у Сремским Карловцима данас је отпочела церемонија обележавања 320 година од склапања Карловачког мира, а тиме је уједно и послата снажна порука о значају мира за читав регион и Европу. Овом чину крај објекта који је подигнут у знак сећања на мировни споразум који су 26. јануара 1699. године велике силе тог времена постигле у Сремским Карловцима после 16 година ратовања, присуствовале су многобројне званице, међу којима и заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Душица Ракић.


Овим поводом у згради Магистрата у Сремским Карловцима приређена је свечаност на којој се присутнима обратила и председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић.
– Карловачки мир и данас представља симбол људских и цивилизацијских тежњи да се супротстављени интереси решавају преговорима и договорима, а не ратом – рекла је Маја Гојковић  – Карловачки мир и после 320 година шаље поруку да су преговори и тражење решења којима ниједна страна неће бити потпуно задовољна, а опет ниједна потпуно понижена, најбољи пут да се зауставе страдања и конфликти, што је уједно и подсећање на важност принципа једнакости, равноправности и дијалога. Управо ова начела толико актуелна и важна у савременом свету, овде у Сремским Карловцима су први пут примењена институтом „округлог стола“ како би сви били једнаки. Ми који смо се не једном суочавали са чињеницом да сукобе некада не можемо спречити, знамо да је суштински важно да се учини готово све што је у нашој моћи да их избегнемо. За нас је пут мира и просперитета једини пут – остало су странпутице у којима могу напредовати само они који су непријатељи не само другима, већ и свом сопственом народу.

Гојковићева је истакла да се Европа и данас, као и пре 320 година, суочава са бројним политичким и економским изазовима, разликама и интересима и навела да се Србија у ово савремено доба, као и пре више од три века, налази на ветрометини између запада и истока, а неретко се чују гласови да би требало да се определимо за једну или другу страну.
– Наш одговор је једини могућ – Србија сама бира своју будућност, полазећи од наших националних и државних интереса, уз жељу да развија сарадњу са свим нашим пријатељима и партнерима. Верујемо да је важно да се и у овим временима за мир, стабилност, и развој морамо борити пре свега сарадњом и дијалогом –нагласила је председница Народне скупштине.
Обележавању ове значајне годишњице у Сремским Карловцима присуствовали су црногорски конзул у Србији Миодраг Канкараш, аташе за културу руске амбасаде у Београду Александар Kонанихин, отправник послова пољске амбасаде Анџеј Кинђук, епископ сремски Василије, потпредседник Покрајинске владе Иван Ђоковић и покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и многи други.