OBELEŽENA GODIŠNJICA MAĐARSKE REVOLUCIJE

U Svečanoj sali Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, prigodnom Akademijom Odseka za hungarologiju, danas je obeležena godišnjica mađarske revolucije iz 1848/49. godine. Pored mnogobrojnih zvanica, svečanosti je prisustvovala i mr Katarina Kovačević, podsekretar  pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Pozdravljajući prisutne podsekretar Kovačević je istakla da značaj Odseka za mađarski jezik nije samo u očuvanju mađarskog jezika, kulture, književnog i naučnog života Mađara u Srbiji, već je reprezentativni primer drugim nacionalnim manjinama kako ostvariti svoje zakonsko i nacionalno pravo u demokratskom društvu i multikulturalnoj sredini kakva je naša.

„Poštujući prava nacionalnih manjina, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost je i ove godine, pored umetničkih i razvojno-istraživačkih projekata, raspisao javni konkurs za finansiranje naučnoistraživačkih projekata nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica u AP Vojvodini, upravo kao podršku nacionalnim manjinama“, naglasila je podsekretar Kovačević.

Katedra za mađarski jezik i književnost, koja je danas u sastavu Odseka za hungarologiju, osnovana je odlukom Matične komisije za osnivanje Filozofskog fakulteta Beogradskog univerziteta u Novom Sadu, 14. jula 1954. godine, a rad je započela 21. oktobra 1959. godine, kada je prvi šef i prvi profesor Katedre, akademik Ervin Šinko održao svoju poznatu i znamenitu pristupnu besedu.

Na osnovu broja zaposlenih i na osnovu njihovih kvalifikacija, Katedra za mađarski jezik i književnost danas pripada redu najrazvijenijih katedri sličnog profila, ne samo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, već i u odnosu na ovakve katedre u svetu. Nastavnici ove Katedre održavaju većim delom i nastavu na Odseku za hungarologiju Filološkog fakulteta u Beogradu (mađarski kao nematernji jezik).