ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА МАЂАРСКЕ РЕВОЛУЦИЈЕ

У Свечаној сали Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, пригодном Академијом Одсека за хунгарологију, данас је обележена годишњица мађарске револуције из 1848/49. године. Поред многобројних званица, свечаности је присуствовала и мр Катарина Ковачевић, подсекретар  покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Поздрављајући присутне подсекретар Ковачевић је истакла да значај Одсека за мађарски језик није само у очувању мађарског језика, културе, књижевног и научног живота Мађара у Србији, већ је репрезентативни пример другим националним мањинама како остварити своје законско и национално право у демократском друштву и мултикултуралној средини каква је наша.

„Поштујући права националних мањина, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност је и ове године, поред уметничких и развојно-истраживачких пројеката, расписао јавни конкурс за финансирање научноистраживачких пројеката националних мањина-националних заједница у АП Војводини, управо као подршку националним мањинама“, нагласила је подсекретар Ковачевић.

Катедра за мађарски језик и књижевност, која је данас у саставу Одсека за хунгарологију, основана је одлуком Матичне комисије за оснивање Филозофског факултета Београдског универзитета у Новом Саду, 14. јула 1954. године, а рад је започела 21. октобра 1959. године, када је први шеф и први професор Катедре, академик Ервин Шинко одржао своју познату и знамениту приступну беседу.

На основу броја запослених и на основу њихових квалификација, Катедра за мађарски језик и књижевност данас припада реду најразвијенијих катедри сличног профила, не само на Филозофском факултету у Новом Саду, већ и у односу на овакве катедре у свету. Наставници ове Катедре одржавају већим делом и наставу на Одсеку за хунгарологију Филолошког факултета у Београду (мађарски као нематерњи језик).