ОБЕЛЕЖЕНА ДВА ВЕКА СРПСКЕ УЧИТЕЉСКЕ ШКОЛЕ У СОМБОРУ

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић присуствовао је у уторак 15. новембра 2016. Свечаној академији која је одржана на Педагошком факултету у Сомбору. Свечаност је одржана поводом прославе 200 година од како је прва Српска учитељска школа (Препарандија) пресељена из Сентандреје, где је основана 1812. године у Сомбор и где у континуитету ради до данас.
Тим поводом ресорни секретар Милошевић поручио је домаћинима, али и гостима академије: „Да бисмо стасали као људи, морамо веровати у учитеље. Једнако као што је Титаник потопљен, зато што неко није обраћао пажњу на оно што се не види, тако и данас, ако изгубимо тог малог човека, тог човека који је у свом прагматизму изгубио себе, у уметности, култури, у васпитању и у међугенерацијској толеранцији, пашћемо на испиту, који ово време ставља пред нас, као изазов. Ви сте добар пример да ова цивилизација може опстати, ако верује у учитеље“, рекао је Милошевић.
У новоотвореној Спомен соби Норме и Препарандије, у згради Факултета, која чува материјалне трагове дуже од два века старе просветне традиције ове школе, одржан је пригодан програм обележавања 200 годишњице рада Учитељске школе у Сомбору. Студенти Педагошког факултета извели су добро и савремено осмишљен сценско-музички програм „Инсталација краљевског педагогическог института србског у Сомбору или студенти пробају да прошлост претопе у будућност“, по сценарију и режији доцента др Миливоја Млађеновића.
Обележавању су присуствовали бројни гости, међу којима су били и представници републичких, покрајинских и градских власти, високошколских установа из Србије и Руске Федерације, установа културе и Српске православне цркве.
07-gosti-akademijejpg