ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН РОМА У ВИСОКОЈ ВАСПИТАЧКОЈ ШКОЛИ У ВРШЦУ

Светски дан Рома који се обележава сваке године 8. априла, уприличен је Свечаном академијом под слоганом: „Радост речи матерњег језика“ у Високој школи струковних студија за васпитаче „Михаило Палов“ у Вршцу. Поред многобројних гостију, свечаности је присуствовала и мр Катарина Ковачевић, подсекретар у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност која је обраћајући се присутнима истакла да је Секретаријат препознајући значај високог образовања националних мањина-националних заједница први пут у 2017. године расписао конкурс који је намењен подршци научноистраживачких пројеката националних мањина-националних заједница у АП Војводини. Тако је у 2018. години Секретаријат финансирао 14 развојно-истраживачких пројеката високих школа струковних студија, а Висока школа „Михаило Палов“ из Вршца имала је по један финансиран развојно-истраживачки пројекат у 2017. и 2018. години, рекла је подсекретар Ковачевић.

„У духу данашњег слогана свечане академије „Радост речи матерњег језика“, подсетила бих да чувања националног идентитета нема без очувања матерњег  језика. ,,Лепо је знати језике свих народа, али пре свих треба знати и чувати језик свога рода. Не препуштајмо се стихији. Не заборавимо матерњи језик, без обзира како га именовали – да л’ по имену народа којем припадамо или по имену земље из које потичемо. Сваку нашу реч чувајмо као највеће благо. То су речи којима су саткане наше најлепше песме и приче, али и наша богата историја јер народ који изгуби своје речи, престаје бити народ“, овим речима завршила је своје обраћање подсекретар Ковачевић.

Висока школа „Михаило Палов“ јединствена је у региону управо због тога што будуће васпитаче образује на три језика. Осим наставе на српском језику, настава се 85 година одвија и на румунском језику, док најмлађи студијски програм, на ромском, постоји сада већ читаву деценију и доприноси очувању језика, културе и традиције Рома.

Од оснивања, кроз катедру је прошло 73 ромских студената, њих 23 је завршило студије, троје је тренутно на специјалистичким студијама, а од наредне године, овде ће моћи да упишу и мастер студије. Све време, овде се негује стандардни ромски језик.