ОБЕЛЕЖЕН НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИК БУЊЕВАЦА „ДАН ДУЖИЈАНЦЕ“

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић присуствовао је „Дану Дужијанце”, једном од националних празника Буњеваца, а који је и ове године традиционално обележен на Велику Госпојину, 15. августа. Уместо Свечане академије у Великој већници, овај догађај у организацији Националног савета буњевачке националне мањине је, уз богат културно-уметнички програм, први пут одржан на Градском тргу у Суботици.

Централна прослава започета је свечаним дефилеом кроз центар Суботице и полагањем цвећа на спомен-бисту Блашка Рајића, предводника Буњеваца на Великој Народној Скупштини 1918. године. Уследила је „предаја крува“ и венца од новог жита домаћину Дужијанце, председници Националног савета др Сузани Кујундџић Остојић која је том приликом истакла:

-Док сам примала овај крув, мислила сам се колико је до сад крува испечено, колико је жита пожњевено, да би нас, Буњеваца и свих других суграђана било у оволиком броју. Колико је само труда, зноја и воље уложено да се ова непрегледна равница отме од оног што су наши преци затекли кад су стигли овде. Из свег тог је изникла Дужијанца.

Присутнима се, између осталих, обратио и секретар Милошевић који је уз честитке упутио и речи захвале:

-Хвала вам што смо заједно и што промовишемо нешто што није само традиција, него и модерна Србија. Чувамо сећање на наше претке, промовишемо скромност, посвећеност и вредноћу, све што нам треба за будућност. Вредности које стварамо јесу да останемо вредни, радни и скромни, а и да успоставимо дијалог унутар себе, да и „дида“ и „дите“ буду заједно, да промишљају заједно о вредностима које су блиске младима и старима, да нађемо мир у себи, као и мир у односима са другима у нашој лепој Суботици, Војводини и Србији.

Уследио је концерт буњевачких песама и игара. Након концерта, на Градском тргу заиграло се Бандашицино коло, чиме је започето народно весеље које означава крај ове манифестације у Суботици.

Дужијанца је светковина која се у Суботици обележава и слави више од 100 година, а кроз коју се представљају обичаји захвала Богу за завршетак жетве као и похвала човеку за његов труд и рад. Она је настала на породичним салашима. Након жетве пољопривредници се се на тај начин захваљивали Богу и вредним рисарима и рисарушама који су успешно завршили тај напоран посао. Од 1993. године Дужијанци је дат сасвим нови облик и јединствен садржај, на нивоу града Суботице, спајањем градске и црквене Дужијанце, чиме је она постала религиозна, али и културно-стваралачка и туристичка манифестација.