OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN STUDENATA

U Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu obeležen je Međunarodni dan studenata, koji je organizovao OPENS, pod nazivom ,,Knjige, braćo, knjige, a ne zvona i praporci“, a u saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta u Novom Sadu i studentskim organizacijama.

Svečanoj akademiji prisustvovali su savetnik ministra prosvete, nauke tehnološkog razvoja Nikola Lazić, prorektorka za nastavu Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović i podsekretarka u Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost mr Katarina Kovačević.

Savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Nikola Lazić rekao je da student, pored znanja, mora da ima inicijativu i hrabrost.

,,Mnogo puta u životu incijativa će naići na neki zid ili zaključana vrata. Vi morate ići dalje, naći nova vrata, preskočiti zid. Samo tako ćete uspeti u životu i u svemu što radite. Ovakvi događaji su dobra prilika kako bi se studenti umrežavali, ne samo iz Novog Sada, nego iz cele Srbije i sveta. Na kraju, to će biti vaš najveći kapital, socijalni kapital“, dodao je Nikola Lazić u obraćanju studentima.

Čestitajući studentima Međunarodni dan studenata, podsekretarka je podsetila prisutne na dosadašnju dobru saradnju sa studentskim organizacijama i istala da će Sekretarijat, osluškujući potrebe studenata i prihvatajući konstruktivne predloge, i ubuduće podržavati aktivnosti studenata u svim segmentima rada.

,,Želim Vam da Vaša mladost, energija i želja za obrazovanjem budu pokretači novih ideja i graditelji perspektivnije budućnosti, a Vaša dela ponos budućim generacijama“, rekla je podsekretarka Kovačević.

Prorektorka za nastavu prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović obratila se studentima srdačnom čestitkom u kojoj je istakla da profesori, pored toga što su studentima učitelji, treba da budu i njihovi prijatelji.

,,Dragi studenti, upravo Vi, u narednom periodu, budite tvorci dobre atmosfere u kojoj ćete svojim mlađim kolegama nesebično prenositi svoja znanja i iskustva, nastavljajući da koračate putevima lidera“, kazala je prorektorka Podunavac Kuzmanović.

U znaku obeležavanja jubileja, hol zgrade Rektorata pretvoren je u Sajam studentskih organizacija, a ostale prostorije služile su kao debatni podijumi. Debate su bile u formatu američke parlamentarne debate, u skraćenoj formi.

Događaj je završen uručenjem zahvalnica ustanovama, organizacijama i institucijama koje su podržale proces i realizaciju aktivnosti Omladinske prestonice Evrope Novi Sad  2019, kao i dodelom nagrada timovima koji su po izboru sudija debatnog turnira zaslužili prva tri mesta.

Međunarodni dan studenata u svetu se obeležava u znak sećanja na 17. novembar 1939. godine, događaj u kome su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata koji su protestovali protiv okupacije te zemlje. Više od 1.200 studenata tada je odvedeno u koncentracione logore, a domovi i univerzitet pretvoreni su u kasarne. Danas ovaj dan obeležavaju studentske organizacije u celom svetu.