ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТУДЕНАТА

У Централној згради Универзитета у Новом Саду обележен је Међународни дан студената, који је организовао ОПЕНС, под називом ,,Књиге, браћо, књиге, а не звона и прапорци“, а у сарадњи са Студентским парламентом Универзитета у Новом Саду и студентским организацијама.

Свечаној академији присуствовали су саветник министра просвете, науке технолошког развоја Никола Лазић, проректорка за наставу Универзитета у Новом Саду проф. др Сања Подунавац Кузмановић и подсекретарка у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност мр Катарина Ковачевић.

Саветник министра просвете, науке и технолошког развоја Никола Лазић рекао је да студент, поред знања, мора да има иницијативу и храброст.

,,Много пута у животу инцијатива ће наићи на неки зид или закључана врата. Ви морате ићи даље, наћи нова врата, прескочити зид. Само тако ћете успети у животу и у свему што радите. Овакви догађаји су добра прилика како би се студенти умрежавали, не само из Новог Сада, него из целе Србије и света. На крају, то ће бити ваш највећи капитал, социјални капитал“, додао је Никола Лазић у обраћању студентима.

Честитајући студентима Међународни дан студената, подсекретарка је подсетила присутне на досадашњу добру сарадњу са студентским организацијама и истала да ће Секретаријат, ослушкујући потребе студената и прихватајући конструктивне предлоге, и убудуће подржавати активности студената у свим сегментима рада.

,,Желим Вам да Ваша младост, енергија и жеља за образовањем буду покретачи нових идеја и градитељи перспективније будућности, а Ваша дела понос будућим генерацијама“, рекла је подсекретарка Ковачевић.

Проректорка за наставу проф. др Сања Подунавац Кузмановић обратила се студентима срдачном честитком у којој је истакла да професори, поред тога што су студентима учитељи, треба да буду и њихови пријатељи.

,,Драги студенти, управо Ви, у наредном периоду, будите творци добре атмосфере у којој ћете својим млађим колегама несебично преносити своја знања и искуства, настављајући да корачате путевима лидера“, казала је проректорка Подунавац Кузмановић.

У знаку обележавања јубилеја, хол зграде Ректората претворен је у Сајам студентских организација, а остале просторије служиле су као дебатни подијуми. Дебате су биле у формату америчке парламентарне дебате, у скраћеној форми.

Догађај је завршен уручењем захвалница установама, организацијама и институцијама које су подржале процес и реализацију активности Омладинске престонице Европе Нови Сад  2019, као и доделом награда тимовима који су по избору судија дебатног турнира заслужили прва три места.

Међународни дан студената у свету се обележава у знак сећања на 17. новембар 1939. године, догађај у коме су нацисти погубили 20 чехословачких студената који су протестовали против окупације те земље. Више од 1.200 студената тада је одведено у концентрационе логоре, а домови и универзитет претворени су у касарне. Данас овај дан обележавају студентске организације у целом свету.