ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ – 60. ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ТЕХНОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА У НОВОМ САДУ

У амфитеатру Ректората Универзитета у Новом Саду, Технолошки факултет у Новом Саду обележио је 60 година постојања. Свечаној академији присуствовао је др Саболч Халаши, помоћник покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Присутнима су се обратили проф. др Виктор Недовић, помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције, проректор за науку проф. др Стеван Станковски, проф. др Татјана Дукић Мијатовић, саветница градоначелника Новог Сада за инвестиције и имплементацију стратешких пројеката, проф. др Биљана Пајин, декан Технолошког факултета и Татјана Даничић, студент генерације Технолошког факултета у Новом Саду. Догађају су присуствовали проректорка за наставу проф. др Сања Подунавац Кузмановић и проректор за међународну сарадњу проф. Дејан Мадић.

Технолошки факултет у Новом Саду основан је 1959. године са циљем да пружа академско образовање технолошко-инжењерском кадру у области прехрамбеног инжењерства. Школске 1972/73. године уведени су нови смерови у области хемијског, нафтно-петрохемијског инжењерства и материјала, а школске 1978/79. године и у области хемијско-прерађивачког и фармацеутског инжењерства.

Током досадашњег постојања и рада, Технолошки факултет у Новом Саду се развио у научно-образовну институцију завидне репутације, не само у земљи већ и у иностранству. Својим високим дометима у академском образовању (основне технолошке-инжењерске студије, специјалистичке/магистарске студије, докторати), као и бројним публикованим научним радовима и саопштењима, пројектима, иновацијама, патентима и другим остварењима својих сарадника, Факултет је обезбедио адекватно значајно место међу елитним институцијама ове врсте.

Факултет наставља да прати савремене трендове и одржава висок критеријум академског образовања на свим нивоима, у области науке и истраживања, трудећи се да задржи до сада постигнуту репутацију у свим својим активностима.

Основне академске студије на Технолошком факултету похађа 1019 студената, мастер академске студије 117 студената, специјалистичке студије 42 студента док је 155 студената на докторским студијама.