OBELEŽEN DAN PRVE BRIGADE KOPNENE VOJSKE

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je danas na svečanosti povodom obeležavanja Dana Prve brigade Kopnene vojske u kasarni „Jugovićevo“ da je malo reči u našem narodu koje se izgovaraju sa toliko poštovanja kao reč vojska, jer kada kažemo Vojska Srbije, mislimo na hrabrost, sigurnost, zaštitu i mir.

Mirović je rekao da se oružane snage naše zemlje, uključujući i Prvu brigadu Kopnene vojske, iz dana u dan modernizuju i opremaju, a da država o njenim pripadnicima vodi sve veću brigu.

„Želimo dobro organizovanu, visokomotivisanu i snažnu vojsku, sposobnu da odvrati svakog potencijalnog agresora od bilo kakvih pretenzija“, naglasio je Mirović.

Dan Prve brigade Kopnene vojske – 9. novembar – obeležava se u znak sećanja na dan kada je 1918. godine prva jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Kraljevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim, oslobodila Novi Sad.

Brigadni general komandant Prve brigade Kopnene vojske Zoran Nasković kazao je da su novembarski događaji iz 1918. godine nezaobilazni segment naše prošlosti i da treba da budemo ponosni na ovaj dan.

„Bez poštovanja prošlosti teško ćemo razumeti sadašnjost, a još manje koračati u budućnost“, dodao je Nasković.

Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Miloš Vučević.

„U ime slobodarskog Novog Sada, u ime stradalnog grada, ali grada heroja Novog Sada, čestitam praznik“, rekao je gradonačelnik.

Vučević je naglasio da Prva brigada ima veliku tradiciju koja obavezuje za buduća vremena, ali obavezuje i sve nas da čuvamo sve ono što su nam preci ostavili, a to je sloboda i mir.

U okviru svečanosti, predsednik Mirović otkrio je spomen-ploču general-majoru Mladenu Bratiću, koji je poginuo na izvršenju borbenih zadataka 1991 godine.

Svečanosti su prisustvovali pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje prof. dr Zoran Milošević, kao i predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva odbrane, Srpske pravoslavne crkve i boračkih organizacija.