OBELEŽEN DAN FONDA ZA STIPENDIRANJE DAROVITIH STUDENATA UNIVERZITETA U NOVOM SADU

Univerzitet u Novom Sadu svečano je danas obeležio Dan Fonda za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u amfiteatru Rektorata.

Tom prilikom, dodeljeni su sertifikati ovogodišnjoj generaciji stipendista Fonda, kao i zahvalnice institucijama van Univerziteta koje su podržale rad Fonda u školskoj 2018/2019.

U ime Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost zahvalnicu je primila prof. dr Dušica Rakić, zamenica pokrajinskog sekretara koja je tom prilikom čestitala studentima dobitnicima stipendije na uloženom trudu i radu.

„Sekretarijatu je veoma važno blagostanje i obrazovanje studenata, kao i njihov kvalitetno ispunjen društveni život u celini. Zato je Sekretarijat pokrenuo mnogobrojne programe, koji za cilj imaju kulturno i rekreativno uzdizanje, a neki od njih su zimske edukativne i rekreativne aktivnosti u Ski centru Kopaonik i rehabilitacija studenata sa invaliditetom u Banji Kanjiža“, kazala je zamenica Rakić i pozvala sve studente Univerziteta u Novom Sadu da uzmu učešće u programima Sekretarijata.

Prema rečima prof. dr Sanje Podunavac Kuzmanović, prorektorke za nastavu Fond za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu ove godine obeležava 27 godina postojanja.

„Fond je osnovan u maju 1992, kao nagrada mladim ljudima za njihov uspeh, jer su oni to svojim intelektom, kreativnošću, posvećenošću i ljubavlju za znanjem, zapravo i zaslužili“, naglasila je prorektorka Podunavac Kuzmanović.

Sredstva za rad Fonda obezbeđuju fakulteti Univerziteta u Novom Sadu, institucije izvan Univerziteta i individualni donatori. Najveći donator izvan Univerziteta je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, a zatim slede Grad Novi Sad, Naftna industrija Srbije, DDOR i JKP „Informatika“, kojima su, takođe dodeljene zahvalnice.

Od svog osnivanja, Fond je dodelio ukupno 1223 stipendije najboljim studentima Univerziteta u Novom Sadu. U školskoj 2018/2019. godini, Fond stipendira ukupno 63 najbolja studenta Univerziteta, u oblasti prirodno-matematičkih, tehničkih, poljoprivrednih, tehnoloških, medicinskih, ekonomskih, pravnih i humanističkih nauka, kao i u oblasti umetnosti, sporta i interdisciplinarnih studija, a mesečna stipendija iznosi 17.000 dinara.