ОБЕЛЕЖЕН ДАН ФОНДА ЗА СТИПЕНДИРАЊЕ ДАРОВИТИХ СТУДЕНАТА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ

Универзитет у Новом Саду свечано је данас обележио Дан Фонда за стипендирање и подстицање напредовања даровитих студената и младих научних радника и уметника Универзитета у амфитеатру Ректората.

Том приликом, додељени су сертификати овогодишњој генерацији стипендиста Фонда, као и захвалнице институцијама ван Универзитета које су подржале рад Фонда у школској 2018/2019.

У име Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност захвалницу је примила проф. др Душица Ракић, заменица покрајинског секретара која је том приликом честитала студентима добитницима стипендије на уложеном труду и раду.

„Секретаријату је веома важно благостање и образовање студената, као и њихов квалитетно испуњен друштвени живот у целини. Зато је Секретаријат покренуо многобројне програме, који за циљ имају културно и рекреативно уздизање, а неки од њих су зимске едукативне и рекреативне активности у Ски центру Копаоник и рехабилитација студената са инвалидитетом у Бањи Кањижа“, казала је заменица Ракић и позвала све студенте Универзитета у Новом Саду да узму учешће у програмима Секретаријата.

Према речима проф. др Сање Подунавац Кузмановић, проректорке за наставу Фонд за стипендирање и подстицање напредовања даровитих студената и младих научних радника и уметника Универзитета у Новом Саду ове године обележава 27 година постојања.

„Фонд је основан у мају 1992, као награда младим људима за њихов успех, јер су они то својим интелектом, креативношћу, посвећеношћу и љубављу за знањем, заправо и заслужили“, нагласила је проректорка Подунавац Кузмановић.

Средства за рад Фонда обезбеђују факултети Универзитета у Новом Саду, институције изван Универзитета и индивидуални донатори. Највећи донатор изван Универзитета је Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, а затим следе Град Нови Сад, Нафтна индустрија Србије, ДДОР и ЈКП „Информатика“, којима су, такође додељене захвалнице.

Од свог оснивања, Фонд је доделио укупно 1223 стипендијe најбољим студентима Универзитета у Новом Саду. У школској 2018/2019. години, Фонд стипендира укупно 63 најбоља студента Универзитета, у области природно-математичких, техничких, пољопривредних, технолошких, медицинских, економских, правних и хуманистичких наука, као и у области уметности, спорта и интердисциплинарних студија, а месечна стипендија износи 17.000 динара.